Siyahi adamın öldürüldüğü Minneapolis yanıyor

Siyahi George Floyd'un ABD polisi tarafından boğazına basılarak boğulup öldürüldüğü  Minneapolis kentinde polis merkezi ateşe verildi.

DÜNYA 29.05.2020, 09:43 29.05.2020, 23:02
Siyahi adamın öldürüldüğü Minneapolis yanıyor

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Minneapolis şehrinde, Amerikalı siyahi George Floyd'un bir beyaz polis tarafından diziyle boğazına basılıp boğularak öldürmesinden sonra başlayan protesto olaylarının üçüncü gününde eylemciler polis merkezine girerek polis merkezi binasını ateşe verdi.

Amerika Birleşik Devletleri kamuoyunda koronavirüsü bile geride bırakarak gündemin en önemli maddesi konumuna yükselen Amerikalı siyahi George Floyd'un boğularak öldürülmesine dair gündem cehennem sıcaklığına erişti. Amerikalı siyahi George Floyd'un yaşamını yitirdiği Minneapolis vilayetinin üçüncü bölgesinde 26 Mayıs salı günü başlayan protesto gösterilerinde, polis ile çoğunluğu siyahi göstericiler arasındaki çatışmalar üçüncü günün gecesinde de hız kesmeden sürdü.

Amerikan medyasına yansıyan sıcak haberlerde, siyahi ABD vatandaşı George Floyd'un yaşamını yitirdiği Minneapolis kentinin 3. bölgesindeki polis merkezine giren eylemcilerin binayı ateşe verdiği anlar da kameralar tarafından kaydedildi.

Minneapolis polisinin daha önce kurduğu barikatı yıkıp geçen binlerce eylemcinin binaya girdiği, polise ait materyalleri yağmaladığı ve daha sonra binayı ateşe vererek dışarı çıktığı anlar bazı sosyal medya hesaplarından canlı olarak yayınlandı.

Polis merkezinin ateşe verildiği esnada civarda konumlanan polisler, on binlerce eylemcinin olduğu kalabalığa yoğun bir şekilde göz yaşartıcı gaz ile kapsülü fırlattı.

Diğer taraftan Minnesota Valisi Tim Walz'un emriyle bölgeye Ulusal Muhafız Birlikleri gönderildi. Ulusal Muhafız Birliklerinin hâlen bölgeye ulaşması bekleniyor.

Tüm gece süren olayların gidişatı, Ulusal Muhafızların bölgeye ulaşmasıyla değişebilir. En azından Amerikan medyasında yer alan yorumlar bu yönde.

Polisin diziyle öldürdüğü siyahi George Floyd'un "Nefes alamıyorum" feryadı

46 yaşındaki siyahi Amerikalı George Floyd, önceki akşam, dolandırıcılık şüphesiyle Minneapolis kentinde beyaz polisler tarafından gözaltına alınırken elleri ters kelepçelenmiş, yüz üstü yere yatırılmış ve bir polis uzun süre ensesine diziyle bastırmıştı. Etraftaki Amerikalıların cep telefonlarıyla görüntülerini kaydettiği o anlarda siyahi George Floyd, dakikalarca "Nefes alamıyorum" diye inlemişti ancak ne George Floyd'un ensesine diziyle bastıran beyaz polis ne de görüntü alan vatandaşların görüntü almalarına engel olmak için önünde duran polis ne de ekip otosunun etrafında bulunan polisler George Floyd'un "nefes alamıyorum" iniltilerine kulak vermişti.

Amerikalı polisin diziyle bastırarak öldürdüğü siyahi adam George Floyd

46 yaşındaki siyahi George Floyd'un, olay yerine gelen sağlık personeli tarafından ambulansa götürüldüğü hastanede yaşamnı yitirdiği duyurulmuş, yoldan geçen vatandaşların cep telefonlarıyla kaydettiği görüntüler ise sosyal medyada yayılmıştı.

Vatandaşların çektiği görüntüler, Amerika Birleşik Devletleri'nde siyahilere yönelik polis faşizmi tartışmalarını yeniden alevlendirmiş ve Minneapolis kenti başta olmak üzere birçok kentte protesto gösterilerine sebep olmuştu.

Eyalette acil durum ilan eden Minneapolis Valisi Tim Walz, bölgede polise destek sağlamaları ve çığırından çıkan olayları bastırmaları için Ulusal Muhafızları görevlendirdiğini duyurmuştu.

Yorumlar (0)