Sil baştan! Kuzey Kore telefona bakmadı

Kuzey Kore ile Güney Kore arasında atılan tüm adımlar, broşür krizi yüzünden boşa çıktı. Güney Kore'yi yeniden düşman ilan eden Kuzey Kore, "Bunun bedelini pahalıya ödeyecekler." dedi. Kuzey Kore, Güney Kore ile tüm iletişim kanallarını kesti.

DÜNYA 09.06.2020, 09:37
Sil baştan! Kuzey Kore telefona bakmadı

Pyongyang yönetimi, Güney Kore'deki aktivistlerin Kuzey Kore'ye broşür göndermesine çok sert tepki göstererek Güney Kore ile tüm iletişim kanallarını keseceğini duyurdu.

Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı KCNA'nın son dakika koduyla geçtiği habere göre, Pyongyang yönetimi, Güney Kore ile bu öğlen tüm sınır ötesi iletişim hatlarını kesecek.

Kuzey Kore resmî ajansı KCNA'nın haberinde Pyongyang yönetimi, Güney Koreli yetkililerin, bu ağır sorumluluğu kötü mazeretlerle üstlerinden atmaya çalıştığını kaydetti ve "ayak takımı" olarak tabir ettiği aktivistlerin Kuzey Kore'ye karşı düşmanca tavrına Güney Kore'nin göz yumduğunu savundu. Kuzey Kore, Güney Kore'nin bu eylemlere göz yummasının kendisine pahalıya mal olacağını belirtti. Pyongyang yönetimi, "Bunun bedelini pahalıya ödeyecekler." dedi.

Karar kimden çıktı?

KCNA haber ajansı kararın kimden çıktığına dair de açıklama yaptı. Açıklamaya göre karar, eski istihbarat birimi başkanı Kim Yong Chol'den çıktı. Eski istihbarat birimi başkanı Kim Yong Chol, 2010 yılında 50 Güney Korelinin ölümüne yol açan saldırı ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'ın kız kardeşi Kim Yo Jong'ın öldürülmesi olayının arkasındaki isim olduğuna inanılıyor.

Seul yönetimi ise, Pyongyang yönetiminin kararına karşı henüz bir açıklamada bulunmadı. 

Günlük telefon aramasına cevap verilmedi

Kuzey Kore ile Güney Kore arasında 2018 yılında kurulan ortak irtibat ofisinden karşılıklı günlük telefon görüşmesi yapılıyordu. Güney Kore ile Kuzey Kore, bu irtibat ofisi üzerinden biri saat 09.00 ve diğeri 17.00 olmak üzere günde iki telefon görüşmesi yapıyordu. Günlük yapılan bu görüşme, iki ülke arasındaki ilişkilerin seyrinin teyidi anlamı taşıyordu. Kuzey Kore, dün Güney Kore'nin telefonuna ilk kez cevap vermemişti.

Yorumlar (0)