ABD, uydu görüntülerini yayınladı: "Çin, koronavirüsü gizledi"

ABD'nin Harvard Üniversitesi'nden araştırmacılar, uydu görüntüleri kullanılarak bir araştırma yaptı. Araştırmada, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) Çin'de çok daha önce yayılmış olabileceği ve ülkenin bunu gizlemiş olabileceği ifade edildi. 

DÜNYA 09.06.2020, 09:52 09.06.2020, 09:56
ABD, uydu görüntülerini yayınladı: "Çin, koronavirüsü gizledi"

Araştırmacılar, ABD'nin Harvard Üniversitesi'nde farklı senelerde çekilmiş uydu fotoğraflarını kıyasladı. Söz konusu kişiler, Çin’in Vuhan şehrinde yeni tip koronavirüsün (Covid-19), duyurulundan çok daha önce yayılmış olabileceği neticesine ulaştıklarını bildirdi. 

Ekip, geçen yılın sonbahar aylarında, Vuhan şehrinde bulunan hastanelerin otoparkındaki araç sayısının bir önceki sene ile kıyaslandığında büyük artış kaydettiğini ve bunun yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle ortaya çıkan bir hastane ziyareti yoğunluğu olabileceğini ileri sürdü. 

"Söylenenden çok daha önce..."

Boston Çocuk Hastanesi İnovasyon Başkanı Prof. Dr. John Bronwnstein, Ekim ayında bir şeylerin yaşandığını ve Vuhan şehrinde yeni tip koronavirüsün (Covid-19) başlangıcı olarak duyurulan tarihten çok daha önce bir toplumsal bozulma gerçekleştiğini söyledi. 

Prof. Dr Brownstein, istihbarat kurumlarının kullandığına benzer bir teknik ile uydu görüntülerini değerlendirdiklerini belirtti.

"Tıbbi sorgulamalar örtüşüyor"

2019 yılının yaz aylarının sonunda Vuhan şehrinde bulunan hastanelerdeki trafikte ciddi bir artış yaşandığını fark ettiklerini kaydeden Prof. Dr. Brownstein, Çin'e özel bir arama motorunda, aynı dönemde gerçekleştirilen tıbbi sorgulamaların yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile ilişkilendirilen belirtilerle örtüştüğünü tespit ettiklerini açıkladı. 

Hastane otoparklarındaki araç sayısında artış görüldü

Araştırma ekibi, dünyayı gezen özel uydular tarafından çekilmiş yaklaşık 350 fotoğraf üzerinde kıyaslama yaptı. Böylece uzaydan çekilen fotoğrafların, Vuhan şehrinde bir kriz meydana geldiğini ciddi bir şekilde gösterdiği kaydedildi. 

Söz konusu araştırmada, 2018 yılının Ekim ayında Vuhan şehrinde bulunan Tianyou Hastanesi otoparkında 171 araç olduğu belirlenirken, aynı otoparkta 2019 yılında yüzde 67'lik artışla 285 aracın yer aldığı fark edildi.

Vuhan şehrinde bulunan diğer hastanelerde Ekim 2019'da belirlenen araç sayısında 2018 yılına göre yüzde 90'a varan bir artış kaydedildiği ifade edilirken, Tongji Tıp Üniversitesi'nde meydana gelen araç trafiğindeki artışın daha erken bir zamanda, Eylül ayının ortalarında yaşandığı ortaya kondu.

İshal ve öksürük kelimeleri aranmış

Vuhan şehrindeki hastane trafik verilerinin, o bölgede arama motorunda yapılan aramalar ile örtüştüğünü belirten Prof. Dr. Brownstein, en sık "ishal" ve "öksürük" kelimelerinin arandığını kaydetti. 

Yorumlar (0)