Rusya, Türkiye'nin Afganistan'da kalmasına karşı

Moskova yönetimi, havaalanının Afgan güvenlik mensupları tarafından korunması gerektiğini ifade etti.

DÜNYA 17.06.2021, 18:21 18.06.2021, 16:52
Rusya, Türkiye'nin Afganistan'da kalmasına karşı

Ankara ile Pentagon (ABD Savunma Bakanlığı) arasında, ABD'nin çekilmesinin ardından Afganistan'ın başkenti Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı'nın güvenliği için görüşmeler devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hafta başında gerçekleştirdiği açıklamada, söz konusu havaalanının güvenliğinin tesisine dair, "Macaristan'ı yanımıza alma düşüncemizi, Pakistan'ı yanımıza alma düşüncemizi Biden'a ilettik." sözlerini sarf etti.

"Taliban-ABD anlaşmasına aykırı"

Pentagon Sözcüsü John Kirby, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu husustaki kararına saygı duyduklarını dile getirirken, Rusya'dan farklı bir açıklama geldi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ülkemizin Afganistan’daki askeri varlığını devam ettirmesinin, Taliban ile ABD arasında yapılan anlaşmaya aykırı olduğunu belirtti.

"Afgan güvenlik güçlerine bırakılmalı"

Ülkemizin askeri birliklerini Afganistan'da tutmayı sürdürmesinin Doha'da Taliban ile ABD arasında imzalanan anlaşmaya ters düşeceğini savunan Zaharova, "Bu belge, yabancı güçlerin 1 Mayıs tarihine dek tamamen çekilmesini öngörüyor. Bu süre, 11 Eylül 2021 tarihine ertelendi ve Taliban hareketi bununla ilgili olumsuz görüşünü duyurdu." ifadelerini kullandı.

Zaharova, Kabil Havaalanı'nın güvenliğinin Afgan güvenlik mensuplarına bırakılması gerektiğini söyledi.

Putin'in Afganistan sorusu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de ABD güçlerinin Afganistan'dan çekildiğini hatırlatarak, şöyle konuşmuştu:

"Orası bize oldukça yakın bir bölge. Tacikistan’da askeri üssümüz bulunuyor. Bu gelişmeye nasıl dahil olacağız veyahut bölgede güvenliği nasıl tesis edeceğiz? Bu oldukça önemli bir soru."

NATO açıklama yapmıştı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO ve ABD askerlerinin Afganistan'dan çekilme süreci ile ilgili olarak gerçekleştirdiği açıklamada, "Türkiye, Kabil Havaalanı'nın işletilmesi hususunda önemli bir müttefik." demişti.

Yorumlar (0)