Rusya'dan 'tahıl koridoru' açıklaması

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı, süresi 17 Temmuz tarihinde sona erecek olan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın sürmesi için herhangi bir sebep olmadığını savundu.

DÜNYA 05.07.2023, 01:36 06.07.2023, 09:01
Rusya'dan 'tahıl koridoru' açıklaması

Bakanlık, BM (Birleşmiş Milletler), Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Türkiye arasında 22 Temmuz 2022 tarihinde megakent İstanbul'da imzalanan anlaşmaya ilişkin yazılı açıklamada bulundu. 

Bahse konu anlaşmanın süresinin 17 Temmuz 2023 tarihinde sona ereceğine işaret edilen açıklamada, 'bu bağlamda Ukrayna, Türkiye ve Rusya Federasyonu'nun rızası olmadan uzatılması asla mümkün olmayan anlaşmaya ilişkin Batılı ülkeler, BM ve Ukrayna tarafından propaganda yapıldığı' kaydedildi.

Açıklamada, "Gereksinimi olan Latin Amerika, Asya ve Afrika ülkelerine yardım yapmayı hedefleyen anlaşma, Ukrayna tahılının zengin ülkelere ticari ihracatına dönüştü. 1 Ağustos 2022 tarihinden beri Yujnıy, Çornomorsk ve Odessa limanlarından ihraç edilen 32,6 milyon ton tahılın büyük bir bölümü, 26,2 milyon tonu, yani yüzde 81'i orta ve yüksek geliri olan ülkelere nakledildi. Somali, Sudan, Afganistan ve Etiyopya gibi yoksul ülkeler, çıkarılan tahılın sadece 862 bin 86 tonunu, yani yüzde 2,6'lık kısmını alabildi." denildi.

Anlaşmanın iki bölümden oluştuğu ve 'Rus gübre ve gıda sevkiyatına dair kısmına ilişkin durumun bozulmayı sürdürdüğü' bildirilen açıklamada, 'Batılı ülkelerce Rusya Federasyonu'na yönelik uygulanan yaptırımların, Rus gıda ürünlerinin ihracatına engel olduğu' kaydedildi.



"Hiçbir sebep yok"

Açıklamaya, şu şekilde devam edildi:

"Eylül 2022 tarihinden beri gereksinimi olan ülkelere bağışlanması öngörülen 262 bin ton Rus gübresinden yalnızca iki parti sevkiyat gerçekleştirildi. Gübrenin 34 bin tonu Kenya'ya, 20 bin tonu ise Malavi'ye nakledildi. BM, bu hususlarda sessiz kalmayı sürdürüyor. Batı'da ise gübre ve gıda hususunda dahi Rusya Federasyonu'nu hedef alan yaptırımların hafifletilemeyeceği ifade ediliyor. Bu şartlarda, süresi 17 Temmuz tarihinde sona erecek olan anlaşmanın sürmesi için hiçbir sebep yok."

Yorumlar (0)