İsrailli siyasi endişe yarattı: "Orta Doğu'yu ateşe verir"

Görev süresi tamamlanan İsrail Kamu Güvenlik Bakanı Omer Bar-Lev, halefi olacağı tahmin edilen Yahudi Gücü Partisi lideri Itamar Ben-Gvir'in, Orta Doğu'yu ateşe vermesi ve 3'üncü bir intifadaya yol açmasından korktuğunu açıkladı.

DÜNYA 08.12.2022, 06:12 09.12.2022, 08:06
İsrailli siyasi endişe yarattı: "Orta Doğu'yu ateşe verir"

Twitter hesabından bir paylaşım yapan İsrail Kamu Güvenlik Bakanı Bar-Lev, Kudüs Politik Araştırmalar Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen bir konferansta sorulan sorulara verdiği cevapları aktardı.

"Orta Doğu'yu patlatır"

Ben Gvir'in, Orta Doğu'yu alevlendirecek bir kıvılcım atmasına yönelik korku taşıyıp taşımadığı şeklindeki soruya Bar-Lev, şöyle yanıt verdi:

"Tabii ki korkuyorum, kaldı ki Ben Gvir'in bir bakan olarak Heykel Dağı'na (Mescid-i Aksa) çıkmasından da korkuyorum. Kesinlikle bu olabilir. 'Heykel Dağı'nda Yahudiler ayin yapmayacak.' gibi halihazırda uygulanan icraatın değiştirilmesine ilişkin çalışırsa, hiç şüphesiz Orta Doğu'yu patlatır, hiç tereddüt yok."

Öte yandan, Bar-Lev, İsrail menşeli bir gazeteye yaptığı bir açıklamada, "Ben Gvir'in davranışları, Batı Şeria'da üçüncü intifadanın çıkmasına ve polis kurumunun politize olmasına neden olabilir." sözlerini kullandı.

Yahudi Gücü Partisi lideri Itamar Ben-Gvir, yanındaki Yahudi yerleşimcilerle birlikte Mescid-i Aksa'ya birçok kez baskın düzenlemişti.

İsrail'de 1 Kasım seçimlerini kazanan ve hükümeti kurmakla görevlendirilen Binyamin Netanyahu'nun, ortak hareket ettiği sağ partilerden Yahudi Gücü'nün aşırılık yanlısı lideri İtamar Ben-Gvir'e, Kamu Güvenlik Bakanlığını kabinede verme olasılığı endişeyle takip ediliyor.

Yorumlar (0)