Lübnan’da ilaçlar bitti, eczaneler kapandı 

Lübnan’da artan vaka sayıları ve ekonomik krizle birlikte ülke genelinde ilaçlar tükendi. Kepenk kapatan eczanelerin ne zaman açılacağı belli değil. 

DÜNYA 23.07.2021, 07:57 24.07.2021, 20:17
Lübnan’da ilaçlar bitti, eczaneler kapandı 

Lübnan’da artan ekonomik kriz ve vaka sayıları, eczaneleri de etkiledi. Lübnan Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde hemen her eczanede ilaçların tükendiğini aktarırken eczacılar da kepenkleri indirdi. Eczane Sahipleri Derneği, “zorunlu kapanma kararı” için açıklamalarda bulundu: “Eczane sahipleri olarak krizin ve salgının başından bu yana ilaç temini için her şeyi yaptık faka artık ilaçlar tükendi. Bu durum sebebiyle İthalatçılar Sendikası ve Sağlık Bakanlığı ile eczanelerin bu sabah itibarıyla kapanması hakkında anlaşma yaptık.” 



Eczacılar bir süre önce grev yapmıştı 

Lübnan ekonomik kriz eşiğinde iken yeterli sayıda ilacı alamayan eczacılar da bir süre önce greve gitmişti. Lübnan İlaç İthalatçıları ve Ecza Depoları Sendikası, 4 Temmuz’da ortaya çıkan döviz likidite sorunu sebebiyle ağustos ayına kadar ilaç ithalatını durdurduğunu açıklamış ve ilaçların biteceği konusunda herkesi uyarmıştı. Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame ise 5 Temmuz’da bir yazılı açıklama yapmış ve Sağlık Bakanlığı tarafından öncelikli olarak belirlenen ilaçlar için bankalardaki fatura ve kredi ödemelerinin yapılabileceğini belirtmişti.  



Lübnan’daki ekonomik kriz 

Lübnan’da bulunan çok çeşitli din ve mezhepler, ekonomiyi de her daim olumsuz etkilemiş durumda. Kırılgan yapıda olan ekonomi, 1975-1990 senelerinde yaşanan krizin ardından en büyük çöküşe sahne oluyor. Yerel para birimi Merkez Bankası tarafından sabit tutulsa da karaborsa ve bankalarda büyük oranda değer kaybı yaşanıyor. Mezhepsel siyasi gruplar ise yeni bir hükümet kurma derdinde oldukları için kriz her geçen gün büyüyor. Gıda, akaryakıt ve ilaç savaşının yakında başlayacağı öngörülen ülkede Merkez Bankası rezervlerinin çoğu erimiş durumda. Beyrut Limanı patlamasının üzerinden aylar geçmiş olmasına karşın ülkenin en büyük 2 enerji santrali de faaliyetlerine hala başlamadı. Bu da ülkenin ilerleyen zamanlarda enerji çöküşüne de sahne olacağını belirtiyor. 

Yorumlar (0)