Kritik zirvede neler konuşuldu?

F-16, ikili ilişkiler, bölgesel ve savunma konularının görüşüldüğü Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden görüşmesi sona erdi. 

DÜNYA 31.10.2021, 11:18 31.10.2021, 14:53
Kritik zirvede neler konuşuldu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden arasındaki görüşme, İtalya’da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi kapsamında başladı. Görüşme öncesinde fotoğraf çektiren Erdoğan ve Biden, ABD’li bir gazetecinin “F-16’ları Türkiye’ye vermeyi planlıyor musunuz?” sorusu üzerine bir süreliğine şaşkınlığa uğrasa da Biden, “İyi bir görüşme yapmayı planlıyoruz.” şeklinde cevap verdi.

“Acele kararlar, ittifakımıza uygun değil” 

Basına kapalı şekilde gerçekleştirilen görüşmede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da hazır bulunuyor. Görüşme öncesinde uluslararası bir kanalda konuşan ABD’li bir yetkili, Biden’ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, “Krizlerden kaçınmak gerekir çünkü acele kararlar, ABD-Türkiye ittifakına uygun değildir.” şeklinde konuşma yapacağını ifade etti.

F-16 savaş uçaklarının görüşüleceği toplantıda aynı zamanda ikili ilişkiler ve ABD ile Türkiye’nin savunma ilişkileri de ele alınacak. İki lider, en son Haziran 2021’de Belçika Brüksel’de düzenlenen NATO Zirvesi’nde bir araya gelmişti. 



65 dakika süren görüşme sona erdi 

Kapalı kapılar ardında yapılan görüşme 65 dakika sürdü. Görüşmenin ardından açıklamada bulunan Cumhurbaşkanlığı, Erdoğan ve Biden görüşmesinin pozitif atmosferde gerçekleştiğini, ikili ilişkilerin ve bölgesel konuların ele alındığını, Türkiye-ABD ilişkilerinin daha da güçlendirilmesi için neler yapılabileceğinin konuşulduğunu aktardı.  

Ortak mekanizma kurulacak 

Açıklamaya göre iki ülkenin temsilcilerinden oluşan ortak bir mekanizma kurulacak. İkili ticaret hacminin artırılması yönünde hareket edilecek ve NATO ittifakı ile stratejik ortaklık zeminine vurgu yapılacak. 



“Türkiye’ye teşekkür edildi” 

Görüşmenin ardından Beyaz Saray da bir açıklama yayınladı. Biden’ın, Afganistan’daki NATO misyonundan ve yaklaşık 20 senedir üstlendiği görevinden dolayı Türkiye’ye teşekkür ettiği; iş birliği alanlarının genişletilmesine yönelik adımlar atıldığı belirtildi ve ekledi: “Suriye’deki siyasi süreç, Libya’daki seçimler, Afganlara insani yardım yapılması, Güney Kafkasya’daki diplomatik çabalar ve Doğu Akdeniz’deki durum görüşüldü.” 

Bu açıklamalarda F-16'lar hakkında bir ayrıntı bulunmaması ise dikkat çekti. 



Yorumlar (0)