Merkel’den Dünya Ticaret Örgütü’ne reform çağrısı 

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Dünya Ticaret Örgütü’nün değişen şartlara ayak uydurması gerektiğini ifade ederek “reform” çağrısında bulundu. 

DÜNYA 31.10.2021, 11:39 01.11.2021, 09:25
Merkel’den Dünya Ticaret Örgütü’ne reform çağrısı 

G20 Liderler Zirvesi, İtalya’nın başkenti Roma’da gerçekleştiriliyor. Alışılagelmiş liderlerin yanı sıra zirvede, görevini bırakmak için gün sayan Almanya Başbakanı Angela Merkel de bulunuyor. Liderlerin yaptıkları konuşmalarda sıra Merkel’de idi.  

175 milyon doz aşı bağışlanacak 

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, önümüzdeki dönemde yoksul ülkelerdeki toplamda 175 milyon doz aşı bağışlayacaklarını fakat Dünya Ticaret Örgütü’nün her halükârda kendisini yenilemesi gerektiğini aktardı: “Dünya nüfusunun yüzde 40’ının yol sonuna kadar, yüzde 70’inin de 2022 senesinin ortasına kadar aşılanmasını hedefliyoruz. Bu kapsamda, 175 milyon doz aşı bağışında bulunacağız.” 



“Büyük şirketlerin vergi ödemesi olumlu” 

Merkel: “Dünya ekonomisi şu anda etkileşim halinde. Bunu, enerji fiyatlarında ve kesintiye uğrayan tedarik zincirlerinde çok net şekilde görüyoruz. Şu anki ekonominin salgın sonrasında toparlanacağını düşünüyoruz. G20 ülkeleri, küresel çapta faaliyet gösteren büyük şirketlere 2023 yılından itibaren küresel asgari vergi getirmesinin olumlu bir gelişme olduğunu düşünüyoruz.” 

DTÖ’ye reform çağrısı 

Merkel: “Bu vergi sisteminin ışığında, Dünya Ticaret Örgütü de değişen şartlara göre kendisini yenilemelidir.” 

İran açıklaması 

Merkel: “İran ile nükleer anlaşmaya ilişkin müzakereler oldukça önemli. İran’ın müzakere masasına dönmesine güveniyoruz fakat zaman çok hızlı geçiyor. İran’ın ise uranyum bakımından zenginleşmesi devam ediyor. Bu durum bizi sık sık endişelendiriyor. İran’ın nükleer olarak silahlanmasını önlemek için neler yapabileceğimizi konuşmanın zamanı geldi.” 

Yorumlar (0)