Kritik görüşme sona erdi: Biden Putin'i açık açık uyardı

Joe Biden ile Vladimir Putin'in, Ukrayna'nın doğu bölgesinde yükselen tansiyonu ele aldığı görüşme son buldu. Biden, söz konusu görüşmede, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri saldırının vuku bulması halinde ekonomik yaptırım ve diğer tüm tedbirlerin uygulamaya konulacağını ifade etti.

DÜNYA 07.12.2021, 22:47 08.12.2021, 01:48
Kritik görüşme sona erdi: Biden Putin'i açık açık uyardı

ABD Başkanı Biden ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in, Ukrayna'nın doğu bölgesinde yükselen tansiyonu ele aldığı önemli görüşme son buldu. Rusya'nın, Ukrayna hududuna asker konuşlandırması ve iki ülke arasındaki gerilimin ele alındığı görüşme yaklaşık olarak 2 saat sürdü. 

Biden'dan 'ekonomik yaptırım' sinyali

Video konferans yöntemi ile yapılan görüşmeye ilişkin ilk açıklama Washington'dan geldi. Bahse konu açıklamada, Biden'ın, ABD'nin ve Avrupalı müttefiklerinin, Rusya'nın hududa yaptığı yığınak sebebiyle duyduğu derin endişelerini ifade ettiği kaydedildi. Öte yandan, "Biden, askeri saldırganlık halinde ABD ve müttefikleri tarafından ekonomik yaptırım ve diğer tedbirlerle karşılık vereceğini açık ve net bir  şekilde belirtti. Biden, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine verdiği desteği tekrarladı ve diplomasiye dönüş yapılmasına yönelik çağrı yaptı." sözleri sarf edildi.

İran ve siber zorbalık hususları da ele alındı

Söz konusu görüşmede, iki liderin, hükümet görevlilerini görüşmenin takibini yapmak üzere görevlendirdikleri öğrenildi. Biden ve Putin'in, stratejik istikrara dayalı Rusya-ABD diyaloğu, İran ve siber zorbalık hususlarını da masaya yatırdığı bilgisi aktarıldı.

Beyaz Saray'dan açıklama

Diğer yandan, Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Putin ile Biden görüşmesi esnasında gerçekleştirdiği açıklamada, "Kamuoyuna aktardığımız gibi Rusya ekonomisi üzerinde oldukça zararlı bir etki gösterebilecek bir dizi ekonomik yaptırım hususunda net olacağız." ifadelerini kullandı.



Kremlin'den açıklama

Kremlin Sarayı'ndan da Biden-Putin zirvesine dair bir açıklama geldi. 

Putin, Biden'a mevcut gerilimlerin bütün sorumluluğunun Rusya'nın üstüne atılmasının yanlış bir yaklaşım olduğunu ifade etti. 

Putin, Biden'dan NATO'nun doğu yönüne doğru genişlemeyeceğine ilişkin garanti istedi.

Yorumlar (0)