Komşuda protestocular başlarından vuruluyor!

Hükümet karşıtı yoğun protesto gösterilerinin devam ettiği Irak'ta 24 saatte 13 kişi daha yaşamını yitirdi. İki hafta önce yayımlanan bir rapor, ilk 150 ölümün yüzde 70'inin baş ve göğüs yaralanmaları nedeniyle gerçekleştiğini ortaya çıkarmıştı.

DÜNYA 06.11.2019, 10:02
Komşuda protestocular başlarından vuruluyor!

Irak'ta hükümet karşıtı protesto gösterileri devam ediyor. Özellikle başkent Bağdat ve Şiilerin kalabalık olduğu yerlerde yoğun olarak devam eden protesto gösterileri sebebiyle internet erişimi durduruldu.

Başkent Bağdat'ta güvenlik güçleri tarafından Yeşil Bölge'ye yakın üçüncü köprü olan Ahrar Köprüsü, beton bariyerlerle kapatıldı. Bağdat'ta Sinek ve Cumhuriyet köprüleri, protesto gösterileri nedeniyle günlerdir kapalı olarak duruyor.

Gerçek mermiyle müdahale edildi

Protestoculara öncek gün gerçek mermi ile yapılan müdahalenin Bağdat'ın farklı noktalarından duyulduğu bildirildi. 

Dün Irak'ın güneyinde bulunan Um Kasr şehrinde güvenlik güçleri, üç gündür göstericilerin kuşatması altında bulunna önemli petrol limanını tekrar açmaya çalıştı. Göstericilere göz yaşartıcı gaz ve gerçek mermi ile müdahale edildi. Olaylar sonucu 3 gösterici yaşamını yitirdi.

Reuters: 2 kişi kafalarına isabet eden kurşunlar sebebiyle öldü

Yarı resmi Irak İnsan Hakları Yüksek Komisyonu, Nasiriye şehrinde gerçekleşen çatışmalarda 2 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. 

Irak'ın güneyinde bulunan Şatra kasabasında gerçekleştirilen hükümet karşıtı gösteriler de polis tarafından ateş açılan 2 kişi yaşamını yitirdi.Reuters haber ajansına göre, söz konusu 2 kişi kafalarına isabet eden kurşunlar sebebiyle hayatını kaybetti. Şatra kasabasında bulunan protestocuların üst düzey bir hükümet yetkilisinin evine saldırmak istediği ileri sürüldü. 

Güvenlik ve hastane kaynaklarına göre Irak’ta 24 saatte en az 13 protestocu yaşamını yitirdi.

Yüzde 70'inden fazlası kurşun nedeniyle öldü

22 Ekim günü Irak'taki protestolara ilişkin açıklanan bir raporda, o tarihe kadar hayatını kaybeden 150 kişinin yüzde 70’inden fazlasının kafasına ve göğsüne isabet eden kurşunlarla yaşamını yitirdiği bildirildi. 

Diğer yandan, protestoculara karşı kullanılan biber gazları arasında tarihi 2014 yılında geçmiş olanların da yer aldığı, bu gaz kapsüllerinin protestocular için çok zararlı olduğu kaydedildi.

Irak halkı mutsuz

Iraklılar, işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmetlerinin yetersizliğini protesto etmek için Irak'ın çeşitli bölgelerinde gösteriler düzenliyor. 1 Ekim'de harekete geçen göstericiler, Erbain törenleri sebebiyle ara verdikleri protesto gösterilerine 25 Ekim'de yeniden başladı.

Irak'ın başkenti Bağdat başta olmak üzere Irak'ın orta ve güney şehirlerine yayılan protesto eylemlerinde, ekim ayının başından bu yana 267 kişi öldü. 

BM (Birleşmiş Milletler) ise Irak'ta eylemcilerin düzenlediği protesto gösterilerinin başlamasından bu yana 229 göstericinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

Abdülmehdi ekonomik çöküşten korkuyor

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, uzun süredir devam eden eylemlerin dinmesi için yoğun çaba gösteriyor. Abdülmehdi, eylemcilerin kestikleri yolların açılmasını, bu sayede ülkedeki hayatın akışını sağlayan okulların, iş yerlerinin ve yaşam alanlarının yeniden işlemesi için zemin hazırlanması gerektiğini söyledi. Başbakan, ülkedeki iş hayatının durmasının, özellikle de petrol tesislerinin çalışmamasının Irak ekonomisine etkisinin ağır olacağını, böylelikle ülkede zamların yapılabileceği riskinin oluştuğunu söyledi.

Başbakan Abdülmehdi hakkında, yerine gelecek ismin belli olması durumunda görevden ayrılacağı iddia edilmişti; fakat Abdülmehdi, istifa edeceğine dair herhangi bir açıklama yapmadı.

Yorumlar (0)