Threads kullanıma kapatıldı

Rekabet Kurulu'nun şirketle ilgili geçici tedbir kararı almasının ardından, Threads adlı platformun Türkiye'de kullanımı bugün itibarıyla durduruldu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 29.04.2024, 14:44 30.04.2024, 15:42 Melina Ay
Threads kullanıma kapatıldı

META tarafından yapılan açıklamada, Rekabet Kurulu'nun Threads ve Instagram arasındaki veri paylaşımını engelleyen geçici bir tedbir kararı aldığını belirtildi. Bu kararın ardından platformun Türkiye'de geçici olarak durdurulacağı ve kullanıcıların bu konuda bilgilendirileceği ifade edildi. Bu nedenle, Threads bugün itibarıyla Türkiye'de geçici olarak kullanıma kapatıldı.

“İletişim içinde olmaya devam edeceğiz”

META'nın geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada, “Rekabet Kurumu'nun geçici tedbir kararına katılmamakla birlikte Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm hukuki şartlarına uyduğumuza inanıyoruz ve bu karara itiraz edeceğiz. Rekabet Kurumu ile yapıcı bir iletişim içinde olmaya devam edeceğiz ve Threads'i Türkiye’deki kullanıcılara mümkün olan en kısa sürede tekrar sunmayı umuyoruz” ifadelerine yer verilmişti. Ayrıca, Threads'in 29 Nisan'dan itibaren Türkiye'de geçici olarak durdurulacağı ve kullanıcıların bu tarihten önce karar hakkında bilgilendirileceği aktarılmıştı. Buna ek olarak, Threads'i kullanmaya devam etmek istemeyenlerin profilini dondurabileceği veya tamamen silebileceği belirtilmişti.

“Etkileşimler yeniden görünür olacak”

Meta’nın yaptığı açıklamaların devamında, “Threads tekrar Türkiye'ye döndüğü takdirde, profilini dondurmayı seçen kişilerin gönderileri ve başkalarının gönderileriyle olan etkileşimleri tekrar görünür olacak. Profillerini donduran kişiler diledikleri zaman 'Bilgilerini İndir' aracı üzerinden gönderilerini indirebilecek ve mevcut içeriklerini muhafaza edebilecek. Türkiye'de Facebook, Instagram, WhatsApp veya diğer META hizmetleri ile diğer ülkelerde Threads kullanımı bundan etkilenmeyecek” ifadeleri yer aldı.

Veriler onay seçeneği olmadan birleştiriliyor

Geçen ay, Threads ve Instagram uygulamalarını birbirine bağlama konusunda hakim durumunu kötüye kullanma şüphesiyle başlatılan soruşturma kapsamında, Rekabet Kurulu META Platforms, Inc. (META) hakkında geçici tedbir kararı almıştı.

Kurulun açıklamasında, META'nın Instagram hesaplarına dayalı Threads profili oluşturan kullanıcıların verilerini kullanıcılara onay seçeneği sunmaksızın birleştirmesinin, soruşturma tamamlanana kadar telafi edilmesi zor zararlara yol açabileceği belirtilmişti. Ayrıca, META'nın uzun yıllardır pazarda faaliyet göstermesi ve geniş bir veri birikimine sahip olması nedeniyle, firmanın sahip olduğu kullanıcı tabanının büyüklüğünün ve çeşitliliğinin, reklam verenler için META hizmetlerini cazip kıldığı vurgulanmıştı.

Açıklamada, META'nın bu uygulamasının, hizmet geliştirmek için daha fazla kaynak ayırmasına olanak tanıdığı ve rakiplerin reklam verenlere ve dolayısıyla finansal kaynaklara erişimini zorlaştırdığı belirtilmişti. Bu durum, META'nın pazarda giriş engeli oluşturduğu ve META'nın sunduğu temel hizmetlerle birlikte bir ekosistem olarak faaliyet gösterdiği ifade edilmişti. Ayrıca, bu uygulamanın, META'nın her bir hizmetten elde ettiği gücü ve birikimi diğer hizmetine aktarabilmesine olanak sağladığı ve pazar gücünü artırdığı vurgulanmıştı.

Yorumlar (0)