Kiev sakinlerine "göç etmeye hazır olun" çağrısı

Ukrayna'daki enerji tesislerinin Rus güçleri tarafından vurulması, Kiev yönetimini zor durumda bıraktı. Kış ayları yaklaşırken enerji altyapısının tamamen çökmesinden endişe ediliyor. Aktarılan bilgilere göre Ukrayna'dan Avrupa'ya yeni bir göç dalgası başlayabilir. Kentteki enerji tesislerini çalışır durumda tutmaya çalıştıklarını kaydeden Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, "Şehirde yaşayan 3 milyon kişi, evlerini terk ederek akrabalarına gitmeye hazır olmalı." uyarısında bulundu.

DÜNYA 07.11.2022, 10:07 08.11.2022, 06:09 Hakan Öksüz
Kiev sakinlerine "göç etmeye hazır olun" çağrısı

Ukrayna-Rusya savaşı, 8'inci ayında devam ediyor. Rusya'nın Herson, Zaporijya, Donetsk ve Luhansk'ı ilhâk etmesini kabul etmeyen Ukrayna, tüm gücüyle bu bölgeleri yeniden ele geçirmeye çalışıyor. Rus ordusu ise Ukrayna'nın sivil altyapı tesislerini vurarak Kiev yönetimini zor durumda bırakmaya çalışıyor. Tesislerin zarar görmesi nedeniyle ülkenin bazı bölgelerine elektrik ve su hizmeti götürülemiyor.

Avrupa'ya yeni bir göç dalgası başlayabilir

Ukrayna yönetimi, tüm ülkede yaşanabilecek olası enerji kesintileri kesintileri ile ilgili alınacak önlemleri tartışıyor. Bombardıman sesleri altında hayatlarını sürdürmeye çalışan halk, bir yandan da enerji kesintileriyle karşı karşıya kalıyor. Önceki aylarda Ukrayna'dan Avrupa'ya göçlerin arttığı bilgisi gelmişti. Rusya'nın sivil merkezleri hedef alması ve ülkede yaşanan enerji kesintileri nedeniyle Ukrayna'dan Avrupa'ya yeni bir göç dalgasının başlayabileceği düşünülüyor.

Enerji tesislerinin yüzde 40'ı hasar gördü

Edinilen bilgilere göre Rus güçlerinin saldırıları nedeniyle Ukrayna'da bulunan enerji tesislerinin yüzde 40'ı hasar gördü. Enerji altyapısının tümüyle çökmemesi için planlı kesintilerin yapılmaya başlandığı kaydedildi. Hasar gören altyapı tesislerinin onarımı için çalışmaların başlatıldığı belirtildi. 

Vitali Kliçko: "Kenti terk etmeye hazır olun"

Akıllarına getirmek istemedikleri olumsuz senaryoların yaşanabileceği uyarısında bulunan Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, "Kentte yaşayan 3 milyon kişi, olası bir kötü senaryonun gerçekleşmesi durumunda Kiev'den ayrılarak akrabalarının yanına taşınmaya hazır olmalı." dedi. Elektrik ve su tesislerini ayakta tutmaya çalıştıklarına değinen 51 yaşındaki belediye başkanı, Rusya lideri Putin hakkında da "terörist" ifadesini kullandı. 

Roman Tkachuk: "Kliçko'nun uyarısı zamansız ve yersiz"

Kiev'in güvenliğinden sorumlu ekibin başındaki kişi olan Roman Tkachuk ise Vitali Kliçko'nun çağrısını eleştirdi. Henüz Kiev'in boşaltılması aşamasına gelmediklerini sözlerine ekleyen Tkachuk, Kliçko'nun uyarısı hakkında, "Halkı paniğe sevk eden yersiz bir çıkış." yorumunda bulundu. 

Kiev'de yaşayanlar ne düşünüyor?

Kiev sakinleri ise yetkililerden gelen uyarılarla ilgili farklı görüşler dile getiriyor. Dimitro adlı 30 yaşındaki vatandaş, iki çocuğu ve eşi ile birlikte Kiev'den ayrılma durumuna karşı hazırlık yaptıklarını söyledi. Anastasia adlı 36 yaşındaki bir kadın ise ısıtma olmadan da bir şekilde hayatta kalabileceklerini ve kenti terk etmeyeceklerini belirtti. Kiev'de kış aylarında bir hayli çetin şartların yaşandığı biliniyor. Enerji altyapısının tamamen çökmesi halinde zorlu kış koşullarında binlerce kişinin donma tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceği söyleniyor.

Yorumlar (0)