Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi, Rus askerlerinin neden ülkesine girdiğini açıkladı 

Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi, ülkesindeki gelişmeleri Türk haber ajansına değerlendirdi. Büyükelçi Saparbekuly, Kolektif Güvenlik Anlaşması Teşkilatı’na üye olduklarını ve bu sebeple Rusya’nın ülkeye asker göndermekte zorunlu olduğunu dile getirdi. Teşkilata üye her ülkeden kolluk kuvvetleri desteği gönderildiğini ve bunların her birinin yetki alanlarının belli olduğunu aktaran Büyükelçi Saparbekuly, “Kolluk kuvvetlerinin güvence altına alması gereken bölgeler belli, her biri yetkilendirildi.” ifadelerini kullandı. 

DÜNYA 07.01.2022, 12:40 07.01.2022, 13:01
Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi, Rus askerlerinin neden ülkesine girdiğini açıkladı 

Kazakistan hükümeti, dünya genelinde artan petrol fiyatlarına ve maliyetlere değinerek 2 Ocak 2022 tarihinde petrolün litre fiyatının 120 tengeye çıkarıldığını duyurmuştu. Bunun üzerine önce sürücü ve şoförler sonra da her kesimden ve yaştan vatandaşlar sokaklara çıkarak durumu protesto etmeye başlamıştı. Eski başkentte başlayan protesto gösterileri, tüm büyük şehirlere yayıldı ve şehirlerde sırayla ilan edilen OHAL de vatandaşların durmasına yetmedi. Bunun üzerine Rusya, Kazakistan’a destek amacıyla kolluk kuvvetleri gönderiminde bulundu. Kazakistan’ın Rus etkilerini ülkeden silmek isterken Ruslardan gelen yardımı kabul etmesi dünya genelinde yankı uyandırdı. Ülkenin Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, gösteriler ve son gelişmeleri Türk haber ajansına değerlendirdi. 



“Protestolar başta barışçıldı” 

Saparbekuly: “Zamların ardından başlayan protestolar ilk başta barışçıldı. Cumhurbaşkanı Kasım Tokayev’in emriyle birlikte Başbakan Yardımcısı, Enerji Bakanı ve pek çok yetkili, protestocuların yanına gönderildi ve mağdurlarla görüşmeler yapıldı. Bir anlaşmaya varıldı ve akaryakıtın litre fiyatı 50 tengeye indirildi. Taşkınlık yaptıkları için gözaltına alınanlar da anlaşma gereği serbest bırakıldı. Ancak sonrasında kimse anlaşmaya uymadı ve protestolar diğer şehirlere sıçradı. Artık şu anda Almatı başta olmak üzere pek çok şehirde devam eden protestonun barış ile alakası kalmadı. Yağmacılık ve holiganlık eylemleri başladı. Mili istihbarat, emniyet binası, havalimanı ve Almatı Valiliği binası ele geçirildi. 5 tane medya ofisi ve yüzlerce mağaza yağmalandı. Yağmalamalar şu anda hastanelere doğru ilerliyor.” 



“Halk, devlete güvenmelidir” 

Saparbekuly: “Kazakistan’da halkın talepleri önceliklidir. Taleplerin karşılanmaması amacıyla hareket edilmez. Cumhurbaşkanımız göreve başladığı gün üç önemli hedef belirledi. Bunlardan biri de siyasi reformdu. Bu sebeple de Kazakistan’da seçimler yapıldı ve seçim kanunları değiştirildi. Baraj, yüzde 5’e düşürüldü. İkinci adım olarak da ekonomik reformlar benimsendi. Toplumsal Güvenlik Konseyi adı altında bu reformları denetleyecek bir birim kuruldu. Ancak olayların büyümesiyle birlikte Cumhurbaşkanı Tokayev, Kolektif Güvenlik Anlaşması Teşkilatı’ndan destek istedi. Bu teşkilatın hedefi, üyesi olan tüm ülkelerin iç ve dış terörden arındırılmasını sağlamaktır. Bu teşkilatın içinde şu anda Beyaz Rusya, Rusya Federasyonu, Ermenistan, Tacikistan, Kazakistan ve Kırgızistan bulunuyor. Teşkilattaki ülkeler birbirlerine kolluk kuvvetleri gönderebiliyor. Gönderilen kuvvetlerin yetki alanları ise kesin olarak sınırlandırılmış durumda. Kimin ne görev yapacağı önceden bellidir. Kolluk kuvvetlerinin amacı, ülkenin stratejik açıdan önemli olan noktalarını korumaktır.”  



Kazakistan'a gitmek üzere uçağa binen birtakım Rus askeri

“Göstericilere sağduyulu yaklaşılmasına karşın 8 polis şehit edildi” 

Saparbekuly: “Almatı’da başlayan protestolar yine bu şehirde değişti. Özellikle Almatı’da güvenlik önlemlerini sıkı tutuyoruz. Kolluk kuvvetlerimiz bu konuda sağduyu ve özen gösteriyor. Ancak insanlar kente silah sokmaya çalışıyor. Taşkınlık durumundan önce polisimiz kontrollü ve sakin şekilde müdahale ediyordu ancak buna karşın 8 polisimiz şehit oldu. Böyle bir durumda artık bu eylemler barışçıl olmaktan çıkmıştır. İnsanlar, provakatif grupların etkisinde kalıyor. Yangınları söndürmek için gelen itfaiye araçlarının geçişine bile izin verilmiyor. Yaralılara müdahale için gelen ambulansları deviriyorlar. Bunun amacı nedir? Protestocu halkın içinde terör grupları da var. Bunların kanıtı da silahların yağmalanması ve hatta bir askeri güvenliğimizin kafasının kesilmesi. Bunlar oldukça tehlikeli risk unsurları. Cumhurbaşkanı, bu halka karşı sert müdahale yapılacağını söyledi. Şu anda evlerinde oturan ve terör gruplarıyla ilgisi olmayan vatandaşlarımızın güvenliğini, huzurunu ve devletin istikrarını korumak üzere çalışıyoruz.” 

Yorumlar (0)