Kazakistan’da LPG zammı, hükümeti düşürdü 

Geçtiğimiz günlerde duyurulan LPG zammının ardından harekete geçen vatandaşlar, ülkenin hemen hemen tüm şehirlerinde sokaklara akın etti. Mesajlaşma uygulamaları ve sosyal medya kanalları üzerinden organize olan on binlerce kişi, güvenlik güçlerine zor anlar yaşattı. Ülke geneline yayılan protestolar sebebiyle Mangistau ve Almatı’da OHAL ilan edildi. 

DÜNYA 05.01.2022, 09:09 05.01.2022, 11:14
Kazakistan’da LPG zammı, hükümeti düşürdü 

Kazakistan, dünya genelinde artan maliyetler sebebiyle 2 Ocak’ta LPG’ye zam yapıldığını açıklamıştı. O akşam sürücü ve şoförler tarafından başaltılan protesto, sonrasında halka da yayıldı. O günden sonra eski başkent Almatı başta olmak üzere pek çok şehirde on binlerce kişi sokağa çıktı. Zamları protesto eden halk, iş yerine ve araçlara zarar verdi. Güvenlik güçlerinin baş etmekte zorlandığı öfkeli kalabalık, OHAL’i getirtti. 

5-19 Ocak’ta OHAL 

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert, geçtiğimiz günlerde bir kararname imzaladı ve kamu güvenliğini sağlamak amacıyla 5-19 Ocak arasında Mangistau ve Almatı’da OHAL ilan edildiğini duyurdu.  

Polisin ses bombası ve göz yaşartıcı gaz kullanmaktan geri kalmadığı olaylarda göstericiler ise lastik yakarak ve taş atarak karşılık verdi. Halkın organize olmaması adına Telegram ve Facebook gibi bazı uygulamalara erişim kısıtlandı. 



Siyasiler, orta yolu bulmaya çalışıyor 

Artan ve şiddetlenen olaylar üzerine Kazakistan Başbakan Yardımcısı Yerali Tugjanov, Aktau’daki protestocularla görüştü ve LPG’nin litre fiyatını 11 cente indirdiklerini bildirdi. Ayrıca protestolara katılan kişiler için de hukuki sürecin başlatılmayacağı aktarıldı. Cumhurbaşkanı Tokayev ise Twitter hesabından paylaşım yaparak vatandaşların “yıkıcı kişilerin” çağrılarına uymamasını istedi. 

Hükümet istifa etti 

Siyasilerin vatandaşlarla aralarında orta yolu bulmak istemelerine karşın ülkede protestolar devam ederken Kazakistan Başbakanı Askar Mamin başkanlığındaki hükümet istifa etti. Hükümetin istifa ettiğini bu sabah saatlerinde Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev açıkladı. Başbakan Vekilliği görevini bir süre Alihan Smailov yürütecek. Smailov, eski Başbakan Yardımcısı olarak biliniyor. 



Askar Mamin

Yorumlar (0)