Kazakistan ve Libya krizleri petrole ralli yaptırıyor 

Kazakistan’daki kriz sonrasında OPEC+ üyesi ülkelerde petrol yine zamlandı. Türkiye’ye de yansıyacak olan zamlar, yeni zamları da beraberinde getirecek işaretler veriyor. Son 3 haftadır ise petrol, tüm ülkelerde zamlanarak hastayı kapatıyor. 

DÜNYA 07.01.2022, 10:57 08.01.2022, 11:34
Kazakistan ve Libya krizleri petrole ralli yaptırıyor 

Petrol fiyatlarında son 3 haftadır yükseliş trende devam ederken bugün de piyasanın yükselerek kapanması bekleniyor. OPEC+’nın üretimde artış kararını alması ile Libya ve Kazakistan’da yaşanan karışıklık durumları da yükseliş trendini hızlandırdı. Üst üste başlatılan protestolar, OHAL kararları ve hükümetlerin açıklamalarının ardından petrol fiyatlarına zam üstüne zam yapılırken Türkiye’deki akaryakıt fiyatları da artacak ve bu artış, yeni zamlara gebe olacak. 

Kazakistan'daki üretim olumsuz etkilendi 

Kazakistan’ın büyük şehirlerinde başlayan protestolar sebebiyle ülkenin en büyük petrol üretim sahası olan Tengiz’de, üretim de aksadı. Bu aksama, beraberinde pek çok sıkıntıyı getirirken en büyük sorun ise fiyatlardaki artış oldu.  

Petrol, bu hafta içinde yükselişini sürdürdü. OPEC+’ın üretimde artış kararı alması da bu artışı durduramadı. Libya ve Kazakistan’da yaşanan olaylar, petrol fiyatlarının yükselmesinde en büyük etken oldu. New York vadelileri de geride kalan 4 seansta yüzde 6 oranında yükseliş yakalandı ve 80 dolardan işlem alınmaya başlandı. 

Şubat ayı için günde 400 bin varillik üretim artışı kararı alan OPEC+’ın bu hedefinin tutturulamayacağı öngörülüyor. Petrolün yükseliş trendinin sürmesi ise ileride arz sıkışıklığının yaşanacağının sinyallerini şimdiden veriyor. 



Rusya da bu konuda başarısız oldu 

Libya’da bitmek bilmeyen olayların yaşanması sebebiyle petrol fiyatlarında artış yaşanmıştı. Bunun üzerine Rusya, geçtiğimiz ay üretim rakamlarını artırmak istemiş fakat başarısız olmuştu. Libya’da hali hazırda devam eden olaylara ek olarak dünya genelinde Omicron varyantının hızla yayılmasının da petrol fiyatlarının yükselmesinde etkili olduğu düşünülüyor.  

Analist Jeffrey Halley, konuyla ilgili şunları aktarıyor: “Piyasalar, Omicron varyantını geçici bir anormallik olarak değerlendiriyor. Bu da petrolün son haftalarda ralli yapmasına sebep oluyor.” 

Brent petrol 82 dolara yükseldi 

Şubat vadeli Batı Teksas Petrolü Nymex, bu hafta içinde yüzde 0,8 oranında artış yaşayarak 80,07 dolara yükseldi. 

Mart vadeli Brent Petrol Londra ICE Futures Europe ise bu hafta yüzde 0,6 oranında artış yakalayarak 82,51 dolara yükseldi. 

Yorumlar (0)