Kazakistan'da bilanço artıyor

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım C. Tokayev, Kazakistan’da yaşanan protestolar sebebiyle bütün kolluk kuvvetlerine "hazır olma" talimatı verdi. Protesto gösterileri esnasında can veren güvenlik personeli sayısının 18'e yükseldiği öğrenildi.

DÜNYA 06.01.2022, 20:05 07.01.2022, 01:37
Kazakistan'da bilanço artıyor

Kazakistan Cumhurbaşkanlığından gelen açıklamada Cumhurbaşkanı Tokayev, ülkede meydana gelen olayların sebeplerinin belirlenmesi, bütün sorumluların idari ve cezai kovuşturmaya tabi tutulması amacıyla Başsavcılık, Ulusal Güvenlik Komitesi, İçişleri Bakanlığı ve diğer kurumlardan yetkililerin oluşturduğu "özel bir soruşturma grubu"nun kurulması için karar aldı.



18 ölü, 748 yaralı

Gösteriler esnasında 748 güvenlik personeli yaralanırken, 18 güvenlik personeli vefat etti.

Hayatını kaybeden güvenlik personelinden 2'sinin kafalarının kesildiği öğrenildi.

Kolluk kuvvetlerine ‘hazır olun’ talimatı!

Ulusal Güvenlik Komitesi, Silahlı Kuvvetler, İçişleri Bakanlığı, Ulusal Muhafızlar ile birlikte diğer kolluk kuvvetlerine "hazır olma ve askeri personelin morallerini yüksek tutmak amacıyla tedbirler alma" talimatı ileten Tokayev, valilerden ise yaşamını yitiren asker ve polislerin ailelerine maddi destek vermelerini istedi.

Tokayev, İnovasyon ve Havacılık Endüstrisi, Dijital Gelişim ve İçişleri bakanlıklarına, yaşananlarda kayıp ve mağdur olan vatandaşlarla ilgili bilgi toplanması için "acil çağrı" hattının hazırlanması yönünde talimat verdi.

Protestolar neticesinde yaşanan hasarın miktarının belirlenmesi amacıyla da ayrıca bir komisyon kurulacak, mevcut durumda istikrarın sağlanmasından sonra Almatı ve diğer yerlerdeki hasar gören konutlar ve kamu binaları tamir edilecek.

Valiler, toplu taşıma, sosyal altyapı ve kamu hizmetleri tesislerinin faaliyetlerini stabilize edecek, olaylar sebebiyle etkilenen küçük ve orta işletmelere devlet desteği verilecek.

Kazakistan Milli Bankası ve Mali Piyasanın Düzenlenmesi ve Geliştirilmesi Ajansı, istikrara ulaşıldıktan sonra 2’nci kademe bankaların ve finans kuruluşlarının kesintisiz ve istikrarlı işleyişini tekrar sağlayacak.

Yabancı şirketlerin ve diplomatik misyonların güvenliğini tesis edecek, Dışişleri Bakanlığı ise diğer devlet ve uluslararası kuruluşlarla devamlı olarak iletişimin devam etmesini sağlayacak.

- Kazakistan'daki son durum

2 Ocak tarihinden beri Kazakistan'ın batısında, LPG'ye yönelik zamlar ve ülkedeki ekonomik durumun kötüleşmesi gerekçesiyle yaşanan protestolar, ülkenin farklı bölgelerine de yayıldı.

Sokak olaylarına evrilen gösterilerde, kolluk kuvvetleri ile göstericiler arasında çatışmalar yaşandı. Askeri ve polis araçlarını ateşe veren ve devlet kurumlarının binalarına giren göstericilere, güvenlik ekipleri ses bombasıyla müdahalede bulundu.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Tokayev, gösterilerden sorumlu tuttuğu hükümetin istifasını da kabul etti.

Protestoların yayılması neticesinde, ilk başta başkent Nur Sultan, Almatı kenti ve Mangistau eyaletlerinde OHAL ilan edildi.

Daha sonra OHAL kararının, Kazakistan’ın bütün bölgelerinde geçerli olduğu açıklandı.

Yorumlar (0)