Katolik Kilisesi'nde Rahipler Meclisi toplanıyor: Bekarlık şartı kalkacak mı?

Vatikan'da 4-29 Ekim tarihlerinde yapılacak Rahipler Meclisi toplantısında Katolik Kilisesi'ndeki reform taleplerinin tartışılacak. Rakiplerin evlenmesini yasaklayan bekarlık şartı, toplantının ana gündem maddesi olacak. Papa Franciscus, bekarlık şartının kaldırılabileceğine dair sinyaller vermişti. Teolog Dr. Marcelo Raul Zubia gibi bazı din adamları ise bu şartın kaldırılmasının hata olacağını düşünüyor.

DÜNYA 03.10.2023, 14:01 Hakan Öksüz
Katolik Kilisesi'nde Rahipler Meclisi toplanıyor: Bekarlık şartı kalkacak mı?

Katolik Kilisesi, cinsel istismar vakalarının son yıllarda teker teker ortaya çıkması nedeniyle zor durumda. Kiliselerdeki cinsel istismar vakalarının önüne nasıl geçilebileceğiyle ilgili tartışmalar büyürken, Vatikan'da 4-29 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek "Rahipler Meclisi" oturumları da yaklaşıyor.

Edinilen bilgilere göre "Sinod" olarak da bilinen söz konusu toplantılara dünyanın çeşitli ülkelerinden 300 civarında rakip katılacak. Rahiplere evlilik yasağı getiren "bekarlık şartı", oturumların ana konularından biri olacak. Kadınların kiliselerde daha üst konumlara getirilmesinin yanı sıra Vatikan'ın cinsel kimlik ile ilgili yaklaşımı ele alınacak.

İlk defa piskopos olmayan 70 kişiye oy hakkı verildi

Papa Franciscus'un "piskopos olmayan 70 kişiye oy hakkı vermesi" nedeniyle bu yılki "Rahipler Meclisi" toplantısında bir ilk yaşanmış olacak. Bu 70 kişiden yarısının kadın olacağı kaydedildi. Katolik kiliselerinde "bekarlık şartının kaldırılması" konusu ciddi şekilde tartışılacak. Bunun yanı sıra farklı reform talepleri de masaya gelecek.

Bekarlık şartının tarihi

Bekarlık şartı ile ilgili Hristiyanların kutsal kitabı İncil'de herhangi bir hüküm yok. İncil'de yer almamasına rağmen 1022 tarihinde Papa 8. Benediktus tarafından ilk defa uygulanan bekarlık şartı, kendisinden sonra gelen Papa 9. Leo ile Papa 7. Gregoryus tarafından devam ettirildi. Katolik din adamlarının evlenmesi yasaklandı. 

Papa, "Dogma değil, güncellenebilir" demişti

Son olarak Alman ve İsviçre Katolik Kiliselerinde yaşanan cinsel istismar vakaları, reform yanlılarının elini güçlendirdi. Bekarlık şartı gibi bir dogmanın günümüzde uygulanmasının gereksiz olduğunu düşünenler, bu zorunluluğun kaldırılmasını istiyor. Yapılan tartışmalarda bu şart kaldırmanın, Katolik doktrinini sarsmayacağı söyleniyor. 

Mart ayında konuya dair açıklama yapan Papa Franciscus, "Güncellenebilir. Bir rahip de evlenebilir. Bu geçici bir emirdi. Bu bir dogma değil, disiplin konusu." demişti.

Teolog Zubia, bekarlık şartının gerekli olduğunu savunuyor

Teolog Dr. Marcelo Raul Zubia, konuya dair fikirlerini aktardı. Bekarlık şartının Katolik din adamları için gerekli olduğunu vurgulayan "Teatini Babaları" cemaatinin başpiskopos vekili Zubia, "Kutsal emirleri almak için bu gerekli. İncil'de buna işaret eden ayetler var. İnsanların, yakınlarını bırakarak kendisini Tanrı'ya ve kiliseye adamsı gerektiği geçiyor. Bekarlık şartı, sadece bir disiplin konusu değil. Bekarlık şartı kaldırılınca istismar vakaları sona erecek diye bir şey yok. Zaten cinsel istismarın evlilikle ilgisi de yok. Cinsel istismar, şu an bile birçok ailede yaşanıyor." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)