İsveç duyurdu: Dördüncü gaz sızıntısı tespit edildi!

İsveç Sahil Güvenliği, Kuzey Akım boru hattında dördüncü kez gaz sızıntısı tespit edildiğini duyurdu. İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, "Danimarka ve Almanya ile iletişim halindeyiz. Ulaştığımız verilere göre büyük ihtimalle bir sabotajla karşı karşıyayız." dedi.

DÜNYA 29.09.2022, 17:03 30.09.2022, 15:18 Hakan Öksüz
İsveç duyurdu: Dördüncü gaz sızıntısı tespit edildi!

Rus gazını Avrupa'ya taşıyan Kuzey Akım boru hattında meydana gelen sızıntılarla ilgili son zamanlarda çok sayıda haber geliyor. Baltık Denizi'nden geçerek Avrupa'ya ulaşan Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarında yaşanan gaz sızıntıları korkuttu. Konuya ilişkin açıklamada bulunan İsveç Sahil Güvenliği, "Boru hatlarında dördüncü kez gaz sızıntısı tespit edildi." duyurusunu yaptı. Söz konusu sızıntılardan ikisinin, İsveç kara sularında meydana geldiği kaydedildi.

Magdalena Andersson: "Büyük olasılıkla sabotaj"

Gaz sızıntıları İsveç medyasının bir numaralı gündemine dönüştü. İsveç kamuoyu, boru hatlarındaki sızıntıların sabotaj olup olmadığını tartışmaya başladı. Söz konusu sızıntılarla ilgili konuşan İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, "Bu sızıntıların nedenlerine dair NATO üyesi müttefiklerimizle temas halindeyiz. Komşularımız Almanya ve Danimarka ile de görüştük. Ulaştığımız bilgiler, söz konusu gaz sızıntılarının büyük olasılıkla sabotaj olduğunu ortaya koyuyor. Bunun kasıtlı bir eylem olduğunu düşündürecek kanıtlara sahibiz. Sabotaj bile olsa bu sızıntıları, İsveç topraklarına yönelik yapılan bir saldırı olarak değerlendiremeyiz." ifadelerini kullandı.

Mette Frederiksen: "Sabotajın sorumlularının kimliğine dair kanıtımız yok"

Ülkede gündeme oturan sızıntılarla ilgili Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen'den de açıklama geldi. Söz konusu sızıntıların sabotaj sonucunda meydana geldiğinin neredeyse kesin gibi olduğunu kaydeden Frederiksen, "Bunun kaza olmadığını herkes anlayabilir. Eylemin arkasında kimin olduğuna ilişkin kesin kanıtlarımız yok." dedi.

İsveç Ulusal Sismoloji Merkezi, sızıntıların meydana geldiği bölgede iki güçlü patlamanın yaşandığını duyurdu. Alman jeolojik araştırma merkezi GFZ ise Danimarka açıklarında yer alan bir sismografın iki defa ani artış kaydettiğini bildirdi.

Yorumlar (0)