İsrail, gazeteci Ebu Akile'nin öldürülmesinde Filistin'i suçluyor

Filistinli gazeteci Akile'nin, dün İsrail tarafından öldürülmesine yönelik olay ile ilgili İsrail ordusunun başlattığı açıklandı. Fakat, ordunun açıklamasında yer verilen ifadeler dikkat çekti. 

DÜNYA 12.05.2022, 11:46 12.05.2022, 16:47
İsrail, gazeteci Ebu Akile'nin öldürülmesinde Filistin'i suçluyor

Katar merkezli Al Jazeera’nın tecrübeli muhabiri Şirin Ebu Akile, dün İsrail kurşunlarının kurbanı oldu.

İsrail ordusu inceleme başlattı

Olay; Akile'nin, İsrail askerleri tarafından Batı Şeria'daki Cenin Mülteci Kampı'na düzenlenen baskını takip ettiği esnada meydana geldi. 

İsrail askerleri tarafından açılan ateşle kafasından ağır yaralanan Akile, olay yerinde yaşamını yitirdi.

Akile'nin kasıtlı bir biçimde, planlanarak öldürüldüğünü ifade eden birçok ülke ve uluslararası kuruluş, olayın aydınlatılmasını talep ederken, İsrail ordusu inceleme başlattığını açıkladı.

"Terör şüphelilerini yakalamak amacıyla..."

İncelemeye ilişkin gelen açıklamada, yaşananların Filistin'in üzerine yıkılmaya çalışıldığı anlaşıldı.

Açıklamada, İsrail ordusunun, "Cenin Mülteci Kampı'nda bulunan terör şüphelilerini yakalamak amacıyla terörle mücadele faaliyeti gerçekleştirdiği" aktarıldı.

"Filistinliler tarafından vurulmuş olma ihtimalini inceliyoruz"

Ordunun kampa müdahalesi esnasında "Silahlı onlarca Filistinli'nin İsrail askerlerine ateş açtığı ve patlayıcı maddeleri askerlere fırlattığı" öne sürüldü. 

İsrail askerlerinin de bunun üzerine "ateşle silahlı kişilere yanıt verdiği ve vurulanlar olduğu belirlendiği" aktarılarak, "Ordu olayı inceliyor ve Filistinli silahlı kişilerce gazetecilerin vurulmuş olma ihtimalini araştırıyor” sözlerine yer verildi.

ABD'den "derin soruşturma" mesajı

Sosyal medya hesabı üzerinden bir paylaşım yapan ABD'nin Tel Aviv Büyükelçisi Tom Nides, "Al Jazeera'nin Filistinli ve Amerikalı gazetecisi Şirin Ebu Akile'nin ölüm haberini aldığım için üzgünüm. Cenin'de Akile’nin ölümü ve bir gazetecinin de yaralanmasıyla ilgili ayrıntılı bir soruşturma yapılması yönünde çağrı yapıyorum” açıklamasını yaptı.

Filistinli gazeteci Şirin Ebu Akile, Filistinli olmanın yanı sıra aynı zamanda ABD vatandaşıydı.

Filistin halkına karşı saldırıları kaydediyordu 

Al Jazeera'nin ilk nesil saha muhabirlerinden biri olan 51 yaşındaki Akile, İsrail'in işgal altında bulunan topraklarında Filistin halkına karşı saldırılarını kayıt altına almak adına uzun yıllardır bölgede çalışıyordu.

1971 yılında Kudüs'te doğan Ebu Akile, Ürdün'de bulunan Yermuk Üniversitesi Gazetecilik ve Medya Bölümü’nden mezun oldu.

Cenin Kampı'na baskın gerçekleştiren ve bir Filistinliyi gözaltına almak amacıyla evinin çevresine baskın düzenleyen İsrail güçleri ile Filistinli vatandaşlar arasında gerilim yaşanmıştı.

Yorumlar (0)