Google, haberler için artık sitelere para ödeyecek

Google, Fransa, Almanya ve dört AB ülkesinde yer alan 300'den fazla yayıncıya hazırladıkları haberler karşılığında ödeme yapmak için anlaşmalar imzaladı. Ayrıca Google, haber sitelerine yapılacak olan ödemelerin daha kolay gerçekleşmesi için yeni bir araç sunacak.

BİLİM-TEKNOLOJİ 12.05.2022, 11:57 12.05.2022, 13:25
Google, haberler için artık sitelere para ödeyecek

Google'ın en sert eleştirmenlerinden olan haber yayıncıları, uzun zamandır hükümetlere çevrimiçi platformlardaki içerikler için adil ücret ödemesi konusunda çağrı yapıyor. Edinilen bilgilere göre geçen yıl Avustralya bu tarz ödemeleri zorunlu yaptı. Geçtiğimiz ay ise Kanada, bu duruma benzer bir kanun çıkardı.

300’den fazla haber sitesine ödeme yapılacak

Haber ve yayın ortaklıkları direktörü olan Sulina Connal, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Şu ana kadar Almanya, Fransa, Macaristan, Hollanda, İrlanda Avusturya'da yayın yapan 300'den fazla ulusal ve yerel aynı zamanda uzman haber yayınını kapsayan ve birçok tartışmanın da sürdüğü anlaşmalarımız bulunuyor."

Bahsi geçen grubun üçte ikisi, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Der Spiegel ve Die Zeit gibi Alman yayıncılardan oluşuyor.

Connal, yayınladığı blog yazısında, "Şu an Almanya ile Macaristan'dan başlayarak önümüzdeki aylarda ise diğer AB ülkelerine de sunulmak üzere binlerce haber yayıncısına konuyla ilgili teklif götürmek için yeni bir aracında piyasaya sunulduğunu duyuruyoruz." dedi.

Hazırlanan bu yeni araç, yayıncılara Google'ın lisans ücreti karşılığında küçük resimleri ve snippet'leri göstermesine olanak sağlayan genişletilmiş haber ön izleme sözleşmesi sunuyor.

Yorumlar (0)