İspanya'da yanardağ felaketi: 400 ev yok oldu

İspanya’da bulunan Kanarya Adaları’nın en büyük 5. adası olarak bilinen La Palma’da, 5 gündür Cumbre Viejaya Yanardağı'ndan devam eden lav akışı, 220 hektar alanı etkisi altına alırken, 400 evin yok olduğu kaydedildi.

DÜNYA 24.09.2021, 11:35 25.09.2021, 11:06
İspanya'da yanardağ felaketi: 400 ev yok oldu

İspanya'nın güneybatısında yer alan Kanarya Adaları'nın en büyük 5. adası olan La Palma'daki Cumbre Vieja Yanardağı, 5 gündür lav püskürtmeye devam ediyor.

400 ev yok oldu

Yanardağdan çıkan lavların 12 metre yüksekliğe ulaştığını ifade eden La Palma Adası yerel yetkilileri, 5 gündür süren lav akışının 220 hektarlık bölgeyi etkilediğini ve 400 evi yok ettiğini açıkladı. Lavların ilerleme hızının saatte 4 metreye indiğini aktaran yetkililer, sahile 2 bin 500 metre mesafedeki lavların denize ulaşma olasılığının düşük olduğunu kaydetti. 

Yetkililer, yanardağdan çıkan külün artması ve denize ulaşması nedeniyle deniz ekosisteminin olumsuz anlamda etkilemesinin beklendiğini ifade etti. Yanardağdan çıkan kül kitlesinin, 4 bin 500 metre yüksekliğe kadar ulaştığı ve hava ulaşımını olumsuz etkilediğini aktaran yetkililer, küller sebebiyle Kanarya Adalarında asit yağmuru yaşanmasının beklenmediği dile getirildi. Kanarya Adaları Volkanik Acil Durum Planı’ndan yapılan açıklamada, deniz suyundaki volkanik maddelerin araştırılmasına odaklanılacağı kaydedildi.

“Prefabrik evler yapılabilir”

Kanarya Adaları Hükümet Başkanı Angel Victor Torres, konuya ilişkin bir basın toplantısı düzenleyerek, lavların yavaşladığını ancak lav akışının sürdüğünü aktararak, vatandaşlardan kendilerini tehlikeye sokacak eylemlerden kaçınmalarını önerdi. Kanarya Adaları Hükümet Başkan Yardımcısı Roman Rodriguez, konuya ilişkin açıklamasında, evlerini kaybeden vatandaşların bazılarının otellere yerleştirileceğini ve onlar için prefabrik ev yapılacağını duyurdu.

Yorumlar (0)