Cumbre Vieja Yanardağı’nda patlamanın şiddeti artıyor 

İspanya’nın güneybatısındaki Kanarya Adaları’nda bulunan yanardağda başlayan lav püskürmeleri, şiddetini artırmış durumda. 50 sene sonra aktif hale gelen yanardağın lavları, dağları geçerek yollara taştı. Binlerce kişi tahliye edildi. 

DÜNYA 23.09.2021, 08:33 23.09.2021, 13:30
Cumbre Vieja Yanardağı’nda patlamanın şiddeti artıyor 

İspanya’nın güneybatı yakasındaki Kanarya Adaları’nda bulunan Cumbre Vieja Yanardağı patlamaları şiddetini hızla artırıyor. 50 sene sonra aktif hale gelen dağın lavları, sokaklara ve otoyollara kadar taştı. Yerel yönetim, 19 Eylül’de aktif hale gelen ve o günden bu yana durmadan püskürme yapan dağın lav akışı yüksekliğinin ortalama 6 metreyi bulduğunu ve günde 6 ila 9 ton arasında kükürt dioksit yaydığını belirtti. 



6 bin kişi tahliye edildi 

Yalnızca 4 günde 6 bin kişinin tahliye edilmek zorunda kalındığı doğa olayında lavlar, otoyollar ve sokaklardan sonra şimdi de denize doğru ilerlemeye başladı. 320 evi yakan ve 4 günde 400 milyon avroluk maddi hasar oluşturan yanardağ, 400 hektarlık tarım alanını da yaktı. 

Adada 7 yol trafiğe tamamen kapatıldı, lavların akış yönündeki 4 ilçede okullara ara verildi. Bölge halkının endişeleri her geçen gün artarken duygular, paniğe dönüşmeye başladı. Bölgede aktif şekilde 7/24 çalışan arama kurtarma ekiplerine Askeri Acil Müdahale Birliği de eklendi. Arama kurtarma çalışmalarında 67 personel ve 30 aracın yer aldığı bilgisi verildi. 



Yanardağ, 84 gün boyunca aktif kalabilir 

Kanarya Adaları Volkanik Araştırmalar Enstitüsü tarafından yapılan araştırmaya göre Cumbre Vieja Yanardağı, 24 ila 84 gün arasında aktif kalabilir. Enstitü yetkilileri, yanardağın barındırdığı magma miktarının 17-20 milyon metreküp arasında değiştiğini ve bunun bir kısmının dışarıya atılacağını belirtti. Lavların günde ortalama 700 metre ilerlediği adada mevcut lavların denize ulaşması ise 2 hafta alacak. Öte yandan uzmanlar, lavların denize dökülmesinin iyi bir durum doğurmayacağını; şiddetli patlamaların ve oluşacak kimyasal reaksiyon sebebiyle gaz zehirlenmelerinin yaşanacağını bildirdi. 



La Palma, felaket bölgesi ilan ediliyor 

Cumbre Vieja Yanardağı’nın bulunduğu La Palma bölgesi, felaket bölgesi ilan edilmek üzere hükümette masaya yatırıldı. Felaket bölgesi ilan edilmesinin ardından bölgeye ulaştırılacak yardımların daha fazla olacağı öngörülüyor. Bununla birlikte Kral 6. Felipe, bugün bölgeye giderek yetkililerle görüşecek ve çalışmaları yakından takip edecek. 



21 binden fazla deprem meydana geldi 

Cumbre Vieja’nın aktif duruma geçtiği 19 Eylül’den bir hafta öncesinden başlayarak şimdiye kadar toplamda 21 binden fazla deprem meydana geldi. İspanya’da son yanardağ patlaması, 1971 senesinde La Palma bölgesinin güneyindeki Teneguia Yanardağı’nda meydana gelmişti. 

Yorumlar (0)