Yanardağ faaliyete geçti: 5 bin kişi tahliye ediliyor

İspanya'nın güneybatısında bulunan Kanarya Adaları grubundan La Palma Adası'ndaki Yaşlı Doruk (Cumbre Vieja) yanardağının faaliyete geçmesinden dolayı yaklaşık olarak 5 bin kişi bölgeden tahliye ediliyor.

DÜNYA 20.09.2021, 01:32
Yanardağ faaliyete geçti: 5 bin kişi tahliye ediliyor

İspanyol medyasının yerel kaynaklara dayandırarak verdiği haberlerde, yanardağ çevresindeki Los Llanos de Aridane, El Paso, Alcala, Tazacorte, El Paraiso gibi bazı yerleşim yerlerindeki 5 bin kadar kişinin kolluk güçleri tarafından sürdürülen çalışmalarla tahliye edilmeye başlandığı belirtildi.

El Paso'da yaklaşık olarak 1400 kişinin bölgedeki futbol sahasında toplandığı bilgisi aktarıldı.

Yanardağın beş ağzından çıkan lavların ve küllerin çevreye zarar vermeye başladığı, lavların evlere doğru ilerlediği öğrenildi.

La Palma'daki destek için helikopterlerle 200 civarında takviye ekip gönderildiği, 64 askerin de çalışmalara katıldığı kaydedildi.

Muhtemel solunum riskine karşı uyarı

Yetkililer, yanardağdaki patlamalardan salınan gazlardan dolayı bölgedeki halkın muhtemel solunum riskine karşı uyarıldığını açıklandı.

Uzmanlar, yanardağın ilerleyen günlerde aktif durumda olmayı sürdüreceği öngörüsünde bulundu.

Kırmızı alarm verildi

Son bir hafta içerisinde 21 bini aşkın depremin meydana geldiği La Palma'da bugün yerel saatle 15.10 sularında yanardağ faaliyete geçmişti.

Depremler esnasında adada uygulanan sarı alarm, yanardağın aktif duruma geçmesiyle kırmızı alarma çevrildi.

Başbakan programını erteledi

Öte yandan, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, BM (Birleşmiş Milletler) 76. Genel Kurulu'na katılmak için ABD'ye gidiş programını ileri saatlere erteleyerek La Palma'ya gitti.

Ülkede en son yanardağ patlaması 1971 senesinde, La Palma Adası'nın güneyinde bulunan Teneguia yanardağında olmuştu.





















Yorumlar (0)