İspanya'da Putin tedbirleri: Işıklar kapanacak, klimalar ayarlanacak!

Rusya'dan gelen doğal gaza bağımlı kalmak istemeyen İspanya, kış aylarında sıkıntı yaşamamak için bazı tasarruf tedbirlerini yürürlüğe koydu. Buna göre saat 22.00'den sonra mağazaların ışıkları kapatılacak, yaz aylarında klimalar 27 derecenin altına düşürülemeyecek. İşte İspanya'da uygulanacak gaz tasarrufu önlemleri...

DÜNYA 03.08.2022, 12:57 03.08.2022, 17:44 Hakan Öksüz
İspanya'da Putin tedbirleri: Işıklar kapanacak, klimalar ayarlanacak!

Ukrayna'da başlayan savaş nedeniyle Rusya'ya uygulanan yaptırımlar, küresel çapta akaryakıt krizinin ortaya çıkmasına yol açtı. Rusya, yaptırımlara karşılık olarak Avrupa'ya akan doğal gazı kıstı. 

Kış aylarını güvenli şekilde geçirmek için Rusya'nın dışında farklı tedarikçiler bulmaları gerektiğine değinen AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Putin gazı tamamen keserse kış aylarında Avrupa'da ciddi bir krizi yaşanabilir. Rusya lideri, bu durumu kullanarak şantaj yapıyor. Son aylarda Rusya dışından gelen doğal gaz miktarı yaklaşık 35 milyar metreküp arttı. Doğal gaz depolarındaki doluluk yüzde 64'e çıktı." dedi.

Gaz tüketimi yüzde 7 azaltılacak!

Rusya lideri Putin'in alacağı ani kararlardan korunmak isteyen İspanya hükümeti, gaz tüketiminde tasarrufa gidiyor. Rus gazına bağımlı kalmak istemeyen İspanya, Ursula von der Leyen'in tavsiyeleri doğrultusunda gaz tüketimini yüzde 7 oranında düşürme kararı aldı. Söz konusu tasarruf tedbirlerini içeren yasa tasarısı, parlamento tarafından kabul edildi.

Çevre Bakanı Teresa Ribera, uygulanacak tedbirleri açıkladı!

Gaz tasarrufuna ilişkin bilgilendirmede bulunan İspanya Çevre Bakanı Teresa Ribera, "Bundan sonra soğutma sistemlerinde kontrolsüz bir kullanım görmeyeceğiz. Mağazaların kapıları kapatılacak ve saat 22.00'den sonra vitrinlerin ışıkları söndürülecek. Ülke genelindeki mağazalar ve ofislerde bulunan klimalar, yaz aylarının sonuna kadar 27 derecenin altına düşürülmeyecek. Kış aylarında ise soğutma sistemleri en fazla 19 dereceye kadar yükseltilebilecek." ifadelerini kullandı.

2023 yılının Kasım ayına kadar uygulanacak!

Bakan Teresa Ribera, söz konusu tasarruf tedbirlerinin 2023 yılının Kasım ayında kadar devam edeceğini kaydetti. Klima kullanımında tasarrufa giderek elektrik faturalarını düşürme çağrısında bulunan İspanya hükümeti, "Güvenlik gerekçesiyle sokak lambaları çalışır durumda kalacak, tasarruf tedbirlerinden etkilenmeyecek." açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)