Leyen'den uyarı: Putin gazı kesebilir, tasarruflu kullanın!

Rusya'nın doğal gazı tamamen kesmesi halinde Avrupa'nın ciddi şekilde etkileneceğini kaydeden AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bunun yaşanmaması için gaz depoları kurduklarını aktardı. Leyen, "Putin bizi tehdit ediyor. Gaz stoklarımızı daha hızlı doldurmalı ve tasarrufu artırmalıyız. Kışı ancak bu şekilde atlatırız." dedi.

DÜNYA 20.07.2022, 17:35 21.07.2022, 16:56 Hakan Öksüz
Leyen'den uyarı: Putin gazı kesebilir, tasarruflu kullanın!

Ukrayna-Rusya savaşının yarattığı belirsiz ortam, küresel çapta yakıt krizinin yaşanmasına neden oldu. Kendisine uygulanan yaptırımlara misilleme olarak Avrupa'ya giden doğal gazı kısan Rusya, fiyatların patlamasına yol açtı. 

Rusya gazına bağlı kalmak istemeyen Avrupa, yeni tedarikçiler bulmak için harekete geçti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile buluşan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Azerbaycan'dan Avrupa'ya gelecek doğal gaz miktarının artırılması konusunda anlaşma sağladı.

"Gazprom, piyasayı baskılıyor"

Doğal gaz sorunu ile ilgili Belçika'nın başkenti Brüksel'de basın mensuplarına demeç veren Leyen, kış aylarında daha güvenli bir ortamın oluşabilmesi için gaz tasarrufu yapmak gerektiğini bildirdi. Rusya şirketi Gazprom'un piyasa üzerinde baskı yarattığını kaydeden Leyen, "Arzı düşürerek fiyatları yükseltiyorlar. AB üyesi olan 12 ülkeye giden gazı ya tamamen kestiler ya da kısıtlamaya gittiler. Geçen yılın temmuz ayında Rusya'dan Avrupa'ya 3 kat daha fazla gaz akıyordu." ifadelerini kullandı.

"Putin şantaj yapıyor"

Rusya Devlet Başkanı Putin'in, enerji kartını şantaj amacıyla kullandığını aktaran Leyen, "Önümüzdeki süreçte Rus gazı bütünüyle kesilebilir. Buna karşı hazırlıklı olmalıyız. Bu nedenle tasarruf amaçlı gaz deposu kurduk. Bu depoların doluluk seviyesi yüzde 64'e ulaştı. Rusya dışında farklı tedarikçilere ulaştık. Son 6 ayda Rusya dışındaki ülkelerden Avrupa'ya gelen gazın miktarında 35 milyar metreküplük artış görüldü." dedi.

"Gazı aniden kesebilirler"

Alınan bütün önlemlere rağmen halen daha hazırlıkların yeterli olmadığını belirten Ursula von der Leyen, "Rusya'nın gazı tamamen kesmesi an meselesi. Onlara güvenerek hareket edemeyiz. Bu ihtimale hazırlıklı olmalıyız. Rusya lideri Putin, Avrupa üzerinde psikolojik baskı kurmaya çalışıyor. Gazı aniden kesmesi halinde Avrupa genelinde fiyatlar fırlayacaktır. Bu durumun küresel çapta olumsuz etkileri olur. Gaz stoklarımızı daha hızlı doldurmalı ve tasarrufu artırmalıyız. Ancak bu şekilde önümüzdeki kışı kolaylıkla atlatabiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)