İran resti çekti: "Bu ihlâl anlamına gelir"

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Musevi, İran'a ait petrol tankerinin İngiltere tarafından alıkonulmasının 'nükleer anlaşmayı ihlâl' anlamına geldiğini bildirdi.

DÜNYA 29.07.2019, 14:06
İran resti çekti: "Bu ihlâl anlamına gelir"

İran medyasına göre, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, başkent Tahran'da Dışişleri Bakanlığı binasında haftalık basın toplantısı gerçekleştirdi. Musevi, "Geçtiğimiz gün Viyana'da nükleer anlaşma olağanüstü ortak komisyon toplantısı gerçekleştirildi. Avrupa ülkelerinin temsilcileri, anlaşmadaki bazı taahhütlerin yerine getirilmemesine karşı rahatsızlıklarını dile getirdiler. Tahran da İngilizlerin İran tankerine el koymasını söz konusu anlaşmanın ihlali olarak kabul etmektedir." diye konuştu. 

Tahran yönetiminin nükleer anlaşmayı tek taraflı şekilde yürütmesinin imkansız olduğunu kaydeden Musevi, "Eğer böyle devam ederse, taahhütlerin azaltılmasını içeren 3'üncü adım daha güçlü biçimde gerçekleştirilecektir." dedi. 

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun İran medyasına röportaj verme talebine ilişkin bir soruya Musevi, "Psikolojik bir girişim. Ciddi bulmuyoruz. Röportaj talebi kabul edilmemiştir." karşılığını verdi. 

"ABD'nin ekonomik terörüne yardım ediyorlar"

Musevi, İran'dan aldığı LPG'yi ülkesine götüren bir Çin tankerinin Singapur tarafından alıkonulduğu yönündeki iddialara değinerek, konuyla ilgili İran'ın Pekin Büyükelçiliğinin raporunu beklediklerini bildirdi.

"Eğer böyle bir şey olmuşsa üzüntü verici." ifadesini kullanan Musevi, "Bazı ülkeler bu tür girişimlerle ABD'nin ekonomik terörüne yardım etmiş oluyor. Bu tür bir girişim bizim tarafımızdan kesinlikle kabul edilemez bir durum." değerlendirmesini yaptı.

Tanker krizinde neler yaşandı?

İngiliz donanması, 4 Temmuz günü Cebelitarık’ta Suriye’ye petrol taşıdığı ileri sürülen İran bandıralı bir tankeri alıkoymuştu.

İngiltere'ye bağlı olan İspanya'nın güneyindeki Cebelitarık özerk yönetimi, İran tankerinin Avrupa Birliği'nin (AB) Suriye'ye uyguladığı ambargoları ihlâl etmesi nedeniyle alıkonulduğunu bildirmişti.

İran, 'Grace 1' adlı tankerin alıkonulmasının karşılıksız kalmayacağı uyarısında bulunmuştu.

Cebelitarık’ta mahkeme, İran tankerin 15 Ağustos'a kadar alıkonulabileceğine karar vermişti. 

İran Devrim Muhafızları Ordusu da 19 Temmuz'da İngiltere bandıralı Stena Impero isimli petrol tankerinin Hürmüz Boğazı'nda alıkonulduğu kaydetmişti. 

Tahran ve Londra karşılıklı olarak birbirlerini 'korsanlık' ile suçluyor.

Yorumlar (0)