Nesli tükeniyordu! Tonlarcası İstanbul'da...

Nesli tükenmekte olan hayvanlardan pangoline ait 1 ton 217 kilogram pul İstanbul Havalimanı'nda ele geçirildi.

YAŞAM 29.07.2019, 14:21 29.07.2019, 14:29
Nesli tükeniyordu! Tonlarcası İstanbul'da...

İstanbul Havalimanı'nda pangoline ait 1 ton 217 kilogram pul ele geçirildiği bildirildi. 

Ticaret Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Gümrük Muhafaza ekipleri tarafından hava yolu ile taşınan ve basit işlem görmüş kemik olarak beyan edilen eşyaların riskli olabileceği aktarıldı. Ekipler, söz konusu kemiklerin ticareti yasaklanan bir hayvana ait olabileceğinden şüphelenerek, Tarım ve Orman Bakanlığı ile iletişime geçti.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü uzmanları tarafından yapılan incelemede, beyan edilenlerin, nesli tükenmekte olan ve uluslararası sözleşmeler dâhilinde ticareti yasaklanan pangoline ait pullar olduğu tespit edildi. 

Piyasa değeri 8,5 milyon lira

Genel Müdürlük yetkililerine ele geçirilen 1 ton 217 kilogram pangolin pulu teslim edildi. Konunun uzmanlarına göre, söz konusu pulların Türkiye'deki piyasa değeri yaklaşık 8,5 milyon lira. Ayrıca, Asya ülkelerinde şifalı olduğuna inanılan pulların bu ülkelerde yaklaşık 3 milyon dolara alıcı bulabileceği belirtiliyor.

Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) verileri, 2000-2016 arasında uluslararası düzeyde yaklaşık 1 milyon pangolinin kaçakçılığının yapıldığını gösteriyor. Pangolinler, kaçakçılığı en çok yapılan vahşi memeli olarak biliniyor ve IUCN'nin 'nesli tehdit altındaki türler' listesinde bulunuyor. 

Yorumlar (0)