"İhtilaflar barışçıl yolla çözülmeli"

Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping (Xi Jinping), Körfez'de meydana gelebilecek gerginliklerin azalması adına bir kez daha itidal çağrısında bulundu.

DÜNYA 23.09.2019, 17:10 24.09.2019, 11:22
"İhtilaflar barışçıl yolla çözülmeli"

Cumhurbaşkanı Şi Cinping, Pekin'deki buluşmada Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi'ye Körfez'de yaşanan ihtilafların diyalog çerçevesinde barışçıl yollarla çözülmesi gerektiğini söyleyerek herkesi itidalli olmaya davet etti.

Suudi Arabistan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na (BMGK) 14 Eylül Suudi petrol rafinerilerine gerçekleştirilen saldırıların arkasında İran olduğunu kanıtlamaya hazırlanıyor. Saldırı, Suudi petrol üretimi üzerinde sert bir etki yaratmıştı. Riyad, saldırıda kullanılan silahların kuzeyde İran'dan harekete geçirildiğinin belirlendiğini ve tam yerini belirlemek için çalıştıklarını duyurmuştu. Tahran her türlü suçlamayı reddetti ve sınırlı bir askerî müdahaleye bile misilleme yapacaklarının sözünü verdi.

Taraflar sükûneti muhafaza etmeli

Çin devlet televizyonuna göre, Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi ile Pekin'de bir araya gelen Şi Cinping, Çin’in daha önce de yaptığı sükûnet çağrısını yineledi.

“Şu anda Ortadoğu'nun Körfez bölgesindeki durum karmaşık ve hassas” diyen Çin lideri, Suudi Arabistan’ın petrol tesislerine yapılan saldırılara doğrudan değinmedi. Jinping, “İlgili tüm taraflar sakin kalmalı ve mutedil olmalı. Bölgesel barışı ve istikrarı ortaklaşa korumak için karşılıklı saygı temelinde diyalog ve müzakere yoluyla farklılıklar barışçıl bir şekilde çözülmelidir.” ifadelerini kullandı.

Jinping, ayrıca, Çin’in Irak da dâhil olmak üzere bu konuda tüm taraflarla iletişim kurmaya hazır olduğunu belirtti.

"Caydırıcılık ve savunma"

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Pazar günü Washington’ın İran’la savaşmaktan kaçınmayı hedeflediklerini söylese de, Suudi Arabistan’ın bir müttefiki olan ABD, Körfez’e “caydırıcılık ve savunma” için ek birlikler göndereceğini duyurmuştu.

Şi Jinping, Cuma günü Suudi Arabistan Kralı Selman ile konuşmuş ve 14 Eylül saldırısını kınamıştı. Ayrıca Çin lideri, nesnel ve adil soruşturma çağrısı yaparak tüm tarafların tansiyonu yükseltecek adımlar atmamalarını istedi.

Suudi Arabistan en büyük tedarikçi

Suudi Arabistan, bugüne kadar Çin’in en büyük petrol tedarikçisi konumunda bulunuyor. Bir diğer OPEC üyesi Irak ise Çin’e günde yaklaşık 930 bin varil gönderiyor.

Çin, Ortadoğu'da nispeten düşük profilli bir diplomatik oyuncu olmasına rağmen, hem Suudi Arabistan hem de İran'la oldukça yakından kurduğu ekonomik ve enerji ilişkileri nedeniyle her ikisiyle de bağlarını kuvvetli tutmaya çalışıyor.

Yorumlar (0)