Endonezya'da gökyüzü kan kırmızı! 

Endonezya'nın Jambi eyaletinde gökyüzü, ülkenin büyük kısmını sarsan orman yangınları nedeniyle kırmızıya döndü.

DÜNYA 23.09.2019, 17:44 24.09.2019, 11:30
Endonezya'da gökyüzü kan kırmızı! 

Endonezya'nın Jambi eyaletinde gökyüzünün fotoğraflarını çeken bir kişi, sis nedeniyle gözlerinin ve boğazının acıdığını söyledi.

Her yıl Endonezya'daki yangınlar, tüm Güneydoğu Asya bölgesini örten bir sis yayar. 

Bir meteoroloji uzmanı, BBC'ye yaptığı açıklamada, gökyüzünün bu olağandışı görüntüsüne "Rayleigh saçılması" olarak bilinen bir olgunun neden olduğunu söyledi. 

Jambi eyaletine bağlı Mekar Sari köyünden Eka Wulandari, cumartesi günü öğle saatlerinde çektiği fotoğraflarda, gökyüzünün kan kırmızısına bürünmüş hâlini yakaladı. Wulandari, "Özellikle o gün, sis gittikçe kalınlaşıyordu." dedi.

21 yaşındaki genç, fotoğrafları sosyal medya platformu Facebook'ta yayımladı. O zamandan beri fotoğraflar, 34 binden fazla paylaşıldı.

Birçok kişinin fotoğrafların gerçek olup olmadığından şüphe ettiğini söyleyen Wulandari, pazartesi günü sisin şiddetli bir şekilde görülmeye devam ettiğini belirterek, "Fakat bu doğru. Bunlar telefonumla çektiğim gerçek video ve fotoğraflar." dedi.

"Burası Mars değil, Jambi"

Bir Twitter kullanıcısı da benzer şekilde renkli gökyüzünü gösteren bir video yayımladı. Zuni Shofi Yatun Nisa, yaptığı paylaşımda, "Burası Mars değil, burası Jambi. İnsanların temiz havaya ihtiyacı var, dumana değil." ifadelerini kullandı.

Endonezya meteoroloji ajansı BMKG, uydu görüntülerinin, Jambi eyaleti çevresindeki bölgede çok sayıda sıcak noktayı ve "kalın duman tabakasını" ortaya çıkardığını bildirdi.

Bu fenomen nasıl meydana gelir?

Singapur Sosyal Bilimler Üniversitesi'nden Profesör Koh Tieh Yong, "Rayleigh saçılması" olarak bilinen bu fenomenin sis dönemi boyunca mevcut olan belirli parçacık türleriyle ilgili olduğunu söyledi.

Profesör Koh, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Sisli havada bol miktarda bulunan parçacıkların boyutu 1 mikrometre civarındadır ancak bu parçacıklar gördüğümüz ışığın rengini değiştirmez. 0,05 mikrometre boyutunda ya da daha küçük parçacıklar da vardır. Bunlar kırmızı ışığı, mavi ışığa göre ileri ve geri yönde daha fazla saçma eğilimi gösterirler. Bu nedenle maviden daha fazla kırmızı rengi görürsünüz." ifadelerini kullandı.

Fotoğrafların öğle saatlerinde çekilmesinin gökyüzünün daha kırmızı görünmesine neden olabileceğini bildiren Koh, "Güneşin tepede olduğu zaman yukarıya bakarsanız, gökyüzünün daha çok kırmızı olduğunu görebilirsiniz." dedi.

Koh, bu fenomenin hava sıcaklığını değiştirmeyeceğini de sözlerine ekledi. 

"Açık yakma" pusun oluşmasında etkili

Sis, Endonezya'da veya daha az ölçüde Malezya'da "açık yakma" nedeniyle oluşuyor. Bu durum, Endonezya'nın kurak mevsiminde temmuz-ekim ayları arasında zirveye ulaşıyor.

Endonezya'nın ulusal afet ajansına göre, yılın ilk 8 ayında 328 bin 724 hektarlık bir alan yandı.

Açık yakma yöntemini kullanarak palmiye ve küspe ekimi için bitki örtüsünü temizleme amacıyla kurak koşullardan faydalanan büyük şirketler ve küçük ölçekli çiftçiler, oluşan sisten sorumlu tutuluyor. Ağaçlık bir yerin ağaçlarını kestikten sonra köklerini yakarak ve temizleyerek ekilir duruma getirme işlemine "Açık Yakma İşlemi" deniliyor.

Bölgede birçok kişi tarafından kullanılan bu yöntem, çiftçilerin topraklarını temizlemelerinin en kolay yolu. Aynı zamanda mahsullerini etkileyebilecek hastalıklardan kurtulmalarına da yardımcı oluyor. Fakat bu işlem, genellikle kontrolden çıkıyor ve yangın ormanlık alanlara yayılıyor. 

Söz konusu yöntem, Endonezya'da yasa dışı olsa da yıllardır devam etmesine izin veriliyor.

Yorumlar (0)