Gizemli virüs 3 can aldı!

Aralık ayında Çin'de ortaya çıkan yeni bir pnömoni (zatürre) bağlantılı gizemli virüs ile 3 kişi hayatını kaybetti. Büyük korku yaratan virüsün şimdiye kadar insandan insana bulaştığı gözlemlenmemesi yetkilileri rahatlatıyor. SARS salgınına benzetilen virüs sebebiyle 170 kişinin tedavisine devam edildiği ortaya çıktı.

DÜNYA 20.01.2020, 10:01 20.01.2020, 10:04
Gizemli virüs 3 can aldı!

Çin’in Vuhan kentinde, Aralık'ta tespit edilen SARS virüsüne benzer "gizemli virüs"ten yaşamını yitirenlerin sayısı 3’e yükseldi. 

Vuhan Sağlık Komisyonu'ndan yapılan açıklamaya göre, SARS benzeri "gizemli virüs" hafta sonu Vuhan'da 136, Pekin'de 2 ve Guangdong eyaletinde bir kişide daha tespit edildi.

Toplamda 198 kişiyi etkilediği söylenen virüs 3 kişinin hayatını kaybetmesine sebep oldu.

Koronavirüs nedir?

Koronavirüsler, Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO-DSÖ) göre, soğuk algınlığından Ağır Akut Solunum Yolu Yetersizliği Sendromu (SARS) ve Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) gibi birçok hastalığa neden olan bir virüs ailesi. Bazı koronavirüsler hayvanlar arasında yayılıyorken, diğerleri ise kişiden kişiye bulaşabiliyor.

Vuhan Sağlık Komisyonu'nun dün yaptığı açıklamada, 12 kişinin iyileştikten sonra hastaneden taburcu edildiği, beş kişinin ise durumunun ciddi olduğu ifade edildi.

Deniz ürünleri pazarından mı çıktı?

Yetkililer, 11 milyon insanın bulunduğu Vuhan kentindeki Huanan Deniz Ürünleri Toptan Pazarı'nın salgının merkezi olduğuna inanıyor ve pazarın 1 Ocak'ta kapatıldığı kaydediliyor.

Virüse bağlı ilk ölüm 9 Ocak'taydı. 61 yaşındaki bir adam sık sık deniz ürünleri pazarını ziyaret ediyordu ve virüse bağlı olarak hayatını kaybetti.

Daha fazla soruşturma gerekli 

Salgının 12 Aralık'ta başlamasından bu yana virüsün insandan insana bulaşması doğrulanmadı, ancak WHO ve Vuhan'daki sağlık yetkilileri, virüsün enfekte olanlarla yakın temas hâlinde olan insanlar arasında yayılma olasılığı olduğundan bahsediyor.

SARS korkusu

WHO, bu hafta başlarında "insandan insana bulaşma, bulaşma biçimleri, ortak bir maruz kalma kaynağı ve tespit edilmemiş asemptomatik veya hafif semptomatik vakaların varlığını tespit etmek için ek araştırmalar yapılması gerektiğini" söyledi.

Söz konusu koronavirüs, 2002-2003 yıllarında onlarca ülkede 774 kişinin ölümüne neden olan bir SARS salgınını yeniden gündeme getirdi. Hong Konglu uzmanlar virüsün genetik yapısının SARS ile yüzde 80 oranında örtüştüğünü belirtiyor. Vuhan dışında Hong Kong, Tayvan, Güney Kore, Japonya ve Tayland'da da bu hastalığın belirtilerini gösteren kişiler tedavi altına alındı.

Yorumlar (0)