Enerji krizi yaşayan Avrupa’da bu kez kuraklık korkusu başladı

Bir yandan enerji krizi ile mücadele etmeye çalışan Avrupa ülkeleri, diğer yandan da kavurucu sıcaklarla boğuşuyor. Çoğu ülkede 40 dereceyi aşan sıcaklıklar, kuraklık endişelerini de artırdı. 

DÜNYA 07.08.2022, 13:05
Enerji krizi yaşayan Avrupa’da bu kez kuraklık korkusu başladı

Rusya’nın ruble ile ödeme yapmayı kabul etmeyen ülkelere doğalgazı kesmesi, Avrupa’yı büyük bir krizle baş başa bıraktı. İspanya, Fransa ve İtalya başta olmak üzere birçok ülke şimdiden tedbirler alarak kış aylarına zirve yapması beklenen enerji krizini hafifletmeye çalışıyor. Bu kapsamda Almanya’da kamu binaları, spor salonları ve yüzme havuzları gibi birçok sosyal alanda el yıkamak için sıcak suyun kullanılmasına artık izin verilmiyor. 

Kış ayları için tedbir alınıyor

Enerji tasarrufu için halka açık tüm çeşmeleri kapatan Almanya, müze ve belediye binalarının gece saatlerinde ışıklandırılmasını da kısıtladı. Vatandaşların ev ve iş yerlerindeki enerji kullanımını azaltmaları için sık sık uyarılar yapılırken, duş sürelerinin de düşürülmesi için çağrıda bulunuldu. 

Termometreler 40 dereceyi aştı

Enerji krizi ile baş etmeye çalışan Avrupa ülkeleri, bir yandan da kavurucu sıcakların etkisi altında bulunuyor. Uzun süredir etkili olan sıcak hava dalgası, birçok ülkede yaşamı zorlaştırdı. Çoğu bölgede 40 dereceyi aşan termometreler, Avrupa ülkelerine son yılların en sıcak yaz mevsimini yaşattı. Son 50 yılın en sıcak dönemini yaşayan Avrupa kıtası, bir yandan da kuraklık korkusu yaşıyor. Aylardır birçok bölgeye yağmur yağmaması sebebiyle çiftçiler sıkıntılı bir süreçten geçerken, üretimin düşmesinden endişe ediliyor. 

İspanya’da zeytinyağı üretimi 3’te 1 oranında düşebilir

Sıcak hava dalgasının en çok etkilediği ülkelerden olan İspanya’da zeytinyağı üretiminin 3’te 1 oranında düşebileceği belirtildi. Buna ek olarak hava durumu tahminlerini paylaşan uzmanlar, ülkede 2 hafta daha kavurucu sıcakların etkisini sürdüreceğini belirttiler. Su tasarrufuna ilişkin alınan önlemler sebebiyle birçok tartışmanın yaşandığı İspanya’da sonbahar mevsimi dört gözle bekleniyor. Sıcak havaların bu şekilde devam etmesi halinde İspanya’da toplu su kesintilerinin yaşanabileceği bildirildi. 

Yorumlar (0)