Çarpıcı iddia: Yeniden Boris Johnson

İngiltere'nin eski Başbakanı Johnson'ın, istifa ettiğini duyuran halefi Truss'ın yerine geçmek için başbakanlık yarışına katılabileceği iddia edildi.

DÜNYA 20.10.2022, 19:18 21.10.2022, 17:44
Çarpıcı iddia: Yeniden Boris Johnson

İngiltere medyasında yer alan habere göre, geçtiğimiz 7 Temmuz'da, iktidardaki Muhafazakar Parti liderliğinden ayrılan eski Başbakan Boris Johnson'ın, istifa ettiğini açıklayan Liz Truss'un yerini almak amacıyla parti içindeki başbakanlık yarışına katılacağı ileri sürüldü.

An itibarıyla Dominik Cumhuriyeti'nde tatilde olan Boris Johnson'dan herhangi bir resmi açıklama gelmedi.

Johnson, 7 Temmuz 2022'de, iktidardaki Muhafazakar Parti liderliğinden istifa ettiğini duyurmuştu.

Liz Truss, Boris Johnson'ın yerine geçmek için verdiği mücadelede, en büyük rakibi eski Maliye Bakanı Rishi Sunak'a karşı seçimi kazanmış, 5 Eylül 2022'de İngiltere'nin yeni başbakanı olmuştu.

Peş peşe siyasi çalkantıların yaşandığı ülkede, Başbakan Truss bugün istifa ettiğini bildirmişti.

"Görevimi sürdüremeyeceğim"

Görevi devralmadan önce İngiliz halkının içinde bulunduğu durum hakkında açıklamalar yaptığını hatırlatan Truss, "Vatandaşlarımız ve işletmeler, faturalarını ödeme hususunda sıkıntılar yaşıyordu. Bu problemi çözme hedefiyle görevi devraldım. Mevcut duruma bakıldığında, verdiğim sözleri yerine getiremeyeceğim görülüyor. İngiltere Kralı III. Charles ile istifa konusunda görüştüm. Partinin yeni lideri gelecek hafta belirlenecek. Ben de yeni başbakanın seçildiği güne kadar görevimi sürdüreceğim." ifadelerini kullanmıştı. 

45 gün önce başbakanlık koltuğuna oturan ve bugün istifasını açıklayan Truss, İngiltere'nin en kısa süre görevde kalan başbakanı oldu. Vergi indirimi kararını 23 Eylül'de duyuran İngiliz hükümeti, söz konusu indirimlerin 45 milyar sterlin civarında olacağını açıklamıştı. Duyurunun ardından sterlinin hızla değer kaybetmesi sebebiyle hükümet zor durumda kalmıştı. Truss, "Yaptığımız hatalar, piyasada oynaklığa yol açtı. Özür dilerim." demişti.

Yorumlar (0)