İngiltere'de enflasyon son 40 yılın zirvesinde!

İngiltere'de eylül ayındaki tüketici fiyatlarının yüzde 10,1 civarında olduğunu bildiren Ulusal İstatistik Ofisi, bu oranın beklentileri aştığını kaydetti. Ülkedeki konut kredi faizlerinin de hızlı şekilde arttığı, ev satın almak isteyenlerin elini çabuk tutması gerektiği ifade edildi.

DÜNYA 19.10.2022, 10:09 20.10.2022, 08:07 Hakan Öksüz
İngiltere'de enflasyon son 40 yılın zirvesinde!

Ukrayna'da devam eden savaş nedeniyle Rusya'ya uygulanan yaptırımlar, küresel çapta enerji krizine neden oldu. Rusya yerine farklı bir ülkeden enerji ithal etmek için arayışa giren Avrupa'nın bir numaralı enerji tedarikçisi ABD oldu. Rusya'dan 4-5 kat daha pahalıya enerji satan ABD, krizi fırsata dönüştürdü. Avrupa'da enerji fiyatları fırladı, kıtanın büyük ekonomileri zor duruma düştü. 

Tahminlerin üzerinde artış geldi

Avrupa'nın en büyük ekonomilerinden olan İngiltere, artan akaryakıt ve ürün fiyatları nedeniyle zor zamanlar geçiriyor. Ülkedeki tüketici fiyat enflasyonunun eylül ayında beklenenin üzerinde geldiği, üretici fiyatlarındaki yıllık artışın da tahmin edilenden yüksek olduğu belirtildi. 

Son 40 yılın en yüksek seviyeleri!

Ulusal İstatistik Ofisi, eylül ayındaki tüketici fiyatlarındaki değişime dair verileri açıkladı. Aktarılan bilgilere göre tüketici fiyatları, geçen yılın eylül ayına kıyasla yüzde 10,1 oranında arttı. Bu da tüketici fiyatlarında son 40 yılın en yüksek seviyelerinin görülmesine neden oldu. Ağustos ayında yüzde 9,9 olarak açıklanan yıllık enflasyonun eylülde yüzde 10'a çıkacağı bekleniyordu. Beklentilerin aşılması, ekonomideki kötü görünüme dair bir kanıt olarak sunuldu.

Konut fiyatları fırladı

İngiltere'deki konut fiyatlarının da hızlı şekilde arttığı kaydedildi. Emlak şirketi Rightmove, İngiltere'deki konut fiyatlarının ekim ayında yüzde 0,9 oranında yükseldiğini bildirdi. Ortalama bir konut fiyatının 371 bin 158 sterlin civarında olduğunu aktaran şirket, ekonomik belirsizliklerden dolayı konut kredi faizlerinin yükseldiğini belirtti. Ev satın almak isteyenlerin bir an önce harekete geçmesi gerektiğini kaydeden Rightmove, "İngiltere'de ilk kez konut satın alanların oranı, 2021'in aynı döneminde göre yüzde 21 azaldı." açıklamasında bulundu.

Yorumlar (0)