Almanya'da son 71 zirvesi! Enflasyon rakamları beklenin üzerinde

Almanya'da açıklanan son enflasyon verilerine göre, ECB ile uyumlu olan tahminlerin üzerinde artışla 10,9 düzeyine ulaştı. Ülkenin bölgesel verisi ise yüzde 10 düzeyine ulaşarak 1951 senesinden bu yana en yüksek oranı gördü.

DÜNYA 29.09.2022, 16:45
Almanya'da son 71 zirvesi! Enflasyon rakamları beklenin üzerinde

Almanya'da Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) kullandığı enflasyon göstergesi Uyumlaştırılmış Tüketici Fiyatları Endeksi (HICP), oranı yüzde 8,8 rakamından yüzde 10,9'a yükseldi. Ekonomistler ise sadece yüzde 10’luk bir artış tahmin ediyordu.

Piyasa tahminlerinden yüksek oran çıktı

Almanya Federal İstatistik Ofisi Destatis'in açıkladığı verilere göre, ülkenin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile oranlanan senelik enflasyonu ağustos ayında yüzde 7,9’dan eylül döneminde yüzde 10'a çıktı. Bu oran adına, piyasa tahminleri ise 9,4'tü.

Tedarik zinciri ve enerji sorunu Almanya’yı zorluyor

Avrupa'nın en güçlü ekonomisi olarak görülen ülke, derinleşen enerji sorunun haricinde sürdürülen tedarik zinciri sıkıntılarının sonrasında tüketici fiyatlarında da yükseliş yaşıyor. Mal enflasyonu, ağustos döneminde yüzde 14,7 oranından yüzde 17,2'ye çıktı. Bu durumun ardından enerji piyasasında yaşanan yükseliş bir önceki yüzde 35,6'ya karşı olarak yüzde 43,9 olarak gerçekleşti. Gıda fiyatlarında artış ise önceki yüzde 18,7'ye karşılık olarak yüzde 16,6 olarak sisteme geçti.

Yorumlar (0)