İngiltere Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng görevden alındı

İngiltere'de teşvikler ve vergi indirimleri söylemleri ardından piyasaları etkileyen Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng görevinden alındı.

DÜNYA 14.10.2022, 15:38 15.10.2022, 16:38
İngiltere Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng görevden alındı

İngiliz basın kuruluşları tarafından yapılan haberlere göre, İngiltere Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng vazifesinden alındı. Bugün Başbakan Liz Truss tarafından yapılacak mini bütçenin belirli alanlarında u dönüşü duyuracağı yönündeki iddiaların ortasında Kwarteng'in görevden çekilmesi akıllarda soru işaretleri bıraktı.

En kısa süre görev yapan ikinci bakan oldu

Yaşanan olayın ardından Truss'ın söz konusu durum ile ilgili bir basın açıklaması düzenlemesi bekleniyor. Bununla beraber Kwarteng, 38 gün kadar süren çalışma hayatıyla İngiltere'nin tarihinde en kısa süreli görev başında duran ikinci maliye bakanı olarak sisteme geçti. 1970 yılında İngiltere Maliye Bakanı Iain Macleod, vazifeye geçmesinin üzerinden 30 gün geçmesi sonrasında kalp krizi geçirmiş ve yaşamını yitirmişti.

Ne olmuştu?

23 Eylül günü Kwarteng tarafından duyurulan ve ardından geri alınan vergi kesintileri teklifi, sterlinde büyük bir dalgalanmaya sebep olarak ülke çağında büyük bir tepkiye sebep olmuştu.

Başbakan Liz Truss ve Kwarteng, İngiltere ekonomisini adına büyümeyi öne çıkarmak adına tedbirlerin gerekli olduğunu ifade ederken IMF ile Bank Of England bu teklifin enflasyonu etkileyeceği konusunda uyarmıştı.

Yorumlar (0)