BM Genel Kurulu acil toplanıyor

BMGK (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi), 193 üye devletin bulunduğu kurulda Ukrayna hususunda olağanüstü oturum gerçekleştirilmesi yönündeki karar tasarısına onay verdi.

DÜNYA 28.02.2022, 01:27 28.02.2022, 16:43
BM Genel Kurulu acil toplanıyor

Arnavutluk ve ABD'nin sunduğu tasarıya 15 üye ülkeden 11’i 'evet' yönünde oy kullanırken, Rusya ise ‘hayır’ diyen tek devlet oldu. BAE, Hindistan ve Çin çekimser yönde oy kullandı.

Olağanüstü kurul toplantıları, Güvenlik Konseyi mensuplarının minimum 9'unun veyahut BMGK devletlerinin yarısından bir fazlasının talebi ile gerçekleştiriliyor.

BMGK'nin aldığı kararları veto etme yetkisi olan 5 daimi üye (ABD, İngiltere, Rusya, Çin ve Fransa) olağanüstü toplantı taleplerini ise veto edemiyor. 

128 'evet' oyu gerekiyor

BMGK’den bahse konu tasarının geçmesiyle birlikte 193 üye ülke ile olağanüstü toplantı yarın gerçekleştirilecek. Genel Kurul’da yapılacak olan görüşmelerde Rusya’nın Ukrayna’yı hedef alan saldırılarının sert bir dille kınanacağı ve işgale ivedi bir şekilde son vermesi çağrısı yapılacağı bir tasarının oylamasının gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Tasarının kabul edilmesi için 193 ülkeden minimum 128’inin 'evet' yönünde oy kullanması gerekiyor.

Daha çok, BM mensubu ülkelerin genel düşüncelerini ortaya koyması yönünden bir anlamı olan Genel Kurul kararlarının hiçbir yaptırım gücü bulunmuyor.

Yorumlar (0)