BM'den Türkiye ve Rusya'ya mesaj

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Libya'da ateşkes siyasi sürece dönüşmeli" dedi. Türkiye ve Rusya'ya mesaj veren Guterres, "Baskıyı sürdürün" dedi.

DÜNYA 22.01.2020, 08:31
BM'den Türkiye ve Rusya'ya mesaj

BM (Birleşmiş Milletler) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Libya'da taraflara ateşkese bağlı kalmaları çağrısı yaparak, ateşkesin siyasi bir sürece dönüşmesi gerektiğini vurguladı. 

BM (Birleşmiş Milletler) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BMGK'yi (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) kapalı oturumda Berlin'deki Libya Konferansı hakkında bilgilendirdikten sonra, gazetecilere açıklama yaptı. 

Libya Konferansı'nın büyük bir adım fakat daha sadece bir başlangıç olduğunun altını çizen BM (Birleşmiş Milletler) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Libya'da siyasi yaşamın normalleşmesine imkân verecek ve reform sürecini yönetecek bir siyasi forum kurulacağını, bu forum içinde bulunacak birtakım isimlerden bahsedildiğine ve bu isimlerden bazılarının ise tarafların onayıyla Birleşmiş Milletler tarafından seçileceğini açıkladı.

BM (Birleşmiş Milletler) Genel Sekreteri Antonio Guterres, ''Önümüzde uzun bir yol var. Bazı ihlaller yaşansa da büyük değil, ateşkes işliyor. Ateşkesten gerçek bir siyasi sürece geçmemiz gerek ve henüz orada değiliz.'' ifadelerini kullandı.

Türkiye ve Rusya'ya "baskıyı sürdürün" mesajı

BMGK'nın (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi), uluslararası toplumun ve taraflar üzerinde nüfuzu bulunan ülkelerin (Türkiye ve Rusya) ateşkes ile belirlenen yol haritasının uygulanması için Libya'daki taraflara baskıyı sürdürmesinin gerekli olduğunu belirten BM (Birleşmiş Milletler) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Libya'ya yönelik silah ambargosu ihlallerinin ise ''kabul edilemez'' olduğunu belirtti.

BM (Birleşmiş Milletler) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Birleşmiş Milletler nezdindeki meşru UMH (Ulusal Mutabakat Hükümeti) Başbakanı Fayiz es-Serrac ve ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri darbeci general Halife Hafter'e Berlin Zirvesi'nin sonuçlarını kabul etme ve Libya'da birlik ve barış sağlanması için liderlik göstermeleri çağrısında bulundu. 

Almanya'nın başkenti Berlin'de 19 Ocak'ta uluslararası toplumun katılımıyla düzenlenen Libya Konferansı'nda taraflar sahadaki ateşkese bağlı kalınacağı sözünü vermişti. 

Kaddafi'nin ölümünden beri kriz var

Libya, 2011 yılında devrik lider Muammer Kaddafi'nin öldürülmesinden bu yana devam eden iç savaş sebebiyle meşruiyet krizi yaşıyor.

Yorumlar (0)