Biz olan US mi, USA olan US mi?

ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensk ile yaptığı telefon görüşmesinde geçen "bize (us) bir iyilik yapmanızı istiyorum" ifadesindeki İngilizce US'ı "biz" anlamında değil, "USA" anlamında kullandığını savundu.

DÜNYA 05.12.2019, 08:51 05.12.2019, 09:19
Biz olan US mi, USA olan US mi?

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde geçen "Bize bir iyilik yapmanızı istiyorum" ifadesine açıklık getirdi.

Kayıtlarda İngilizce olarak "US" ifadesini kullanan ABD Başkanı Donald Trump, "Bize bir iyilik yapmanızı istiyorum" derken İngilizce olarak söylediği "US"ın "biz" anlamında değil, USA (United States of America) anlamında kullandığını savundu. Donald Trump, cümlesinin Demokratlar tarafından "Bize (US) bir iyilik yapmanızı istiyorum" şeklinde yorumlandığını ancak kendisinin "USA'ya (US) bir iyilik yapmanızı istiyorum" dediğini savundu.

Twitter'dan açıklama yaptı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, hakkında devam eden azil soruşturmasına ilişkin Twitter hesabından yeni bir açıklama, daha doğrusu savunma yaptı.

ABD Başkanı Donald Trump, Demokratların kendisine karşı en çok kullandığı "Trump, Zelenskiy ile görüşmesinde 'bize bir iyilik yapmanı istiyorum' dedi" şeklindeki argümanın yanlış ve maksatlı olduğunu savundu.

ABD Başkanı Donald Trump şu değerlendirmede bulundu:

"Ukrayna Devlet Başkanı ile yaptığım telefon görüşmesinde 'ABD'ye bir iyilik yapmanızı istiyorum çünkü ülkemiz birçok şey yaşadı ve Ukrayna da bunun hakkında çok şey biliyor.' dedim. "Bizim" kelimesiyle (kayıtlarda İngilizce olarak 'us' ifadesini kullanıyor) kastettiğim "Birleşik Devletler" (US yani United States) idi, yani ülkemiz."

Başkan Donald Trump açıklamasının devamında ABD Adalet Bakanı'nın da aynı yaklaşımın sonucu olarak Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'i aramasını istediğini ifade ederek, "Görebildiğim kadarıyla bu nokta, onların (Demokratların) çok önemli bir argümanı, aslında hiç de bir şey ifade etmiyor. Demokratlar Amerikan halkından özür dilemeli." dedi.

Trump'a azil soruşturması ne?

Eylül ayında Amerika gündemini altüst eden bir bilgi basına sızmıştı. Donald Trump, 25 Temmuz'da telefon görüşmesi yaptığı Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'e, rakibi Joe Biden ve ailesini soruşturması durumunda ABD'nin Ukrayna'ya yardım edeceğini söylediği iddia ediliyordu. Söz konusu iddianın çıkış kaynağı olan muhbir raporu, azil soruşturmasının da fitilini ateşlemişti.

Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi, 24 Eylül'de "Amerika'nın ulusal güvenliğine zarar verdiği" ve "Başkanlık yeminine ihanet ettiği" gerekçesiyle ABD Başkanı Donald Trump'a yönelik azil soruşturması sürecini başlattıklarını duyurmuştu.

ABD Temsilciler Meclisi, 31 Ekim'de azil soruşturmasının usullerini oylamış ve kamuya açık oturumların yapılması kararını almıştı.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesindeki kamuya açık oturumlar ise 13-21 Kasım'da gerçekleştirilmişti. İstihbarat Komitesi, ABD Başkanı Donald Trump'ın suçlandığı 300 sayfalık raporunu salı günü kamuoyuna açıklamış ve söz konusu raporu Adalet Komitesi'ne sevk etmişti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yasaları gereği, ilgili komitelerin hazırlayacağı soruşturma raporu sonucunda Adalet Komitesi'nde azil başvurusu kabul edilirse, Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nda oylamaya açılacak.

Azil davası taslağı, ABD Temsilciler Meclisi üyelerinin salt çoğunluğunun kabul oyunu alması durumunda bu kez de Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senato'ya gidecek ve ABD Başkanı Donald Trump'ın yargı süreci başlayacak.

Amerika Başkanı Donald Trump ise azil soruşturmasını, "Demokratların cadı avı" olarak nitelendiriyor ve suçsuz olduğunu savunuyor.

Yorumlar (0)