Binlerce İsrailli sokağa döküldü: Netanyahu'dan yargı düzenlemesine dair karar

İsrail, yargı düzenlemesi protestolarında 13’ncü haftaya girdi. Birçok İsraillinin sokaklara çıkarak karşı çıktığı düzenleme ile ilgili askıya alınma kararının Başbakan Binyamin Netanyahu tarafından gün içerisinde açıklanması planlanıyor.

DÜNYA 27.03.2022, 09:57 27.03.2023, 11:56
Binlerce İsrailli sokağa döküldü: Netanyahu'dan yargı düzenlemesine dair karar

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu tarafından alınan yargı düzenlemesi kararı ülke genelinde 13 haftadır kitlesel protestolara neden oluyor. İsrail Kamu Yayın Kuruluşu tarafından başbakanlık kaynaklarına dayandırılan haberlere göre, yargı düzenlemesine dair yeni kararı Netanyahu’nun açıklaması bekleniyor.

Askıya alınma çağrısı yapan bakanı görevden aldı

Yargı düzenlemesinin askıya alınması yönünde çağrıda bulunan Savunma Bakanı Gallant görevden alınmış, bu durumun üzerine ülke çapında İsrailliler sokaklara çıkmıştı. Savunma Bakanı Gallant'ın söz konusu teklifine, Likud Partisi içerisinden de destekte bulunulmuştu.

Likud Partisi milletvekilleri David Bitan ve Yuli Edelstein, Gallant'a destek göstererek yasa tasarısının askıya alınmasını ve diyalog teklifinde bulunmuştu.

Bu durumun sonucunda yüz binlerce İsrailli dün akşam vakitlerinden başlayarak ülke çapında sokaklara çıkmıştı.

Netanyahu hükümetinin tartışmalı "yargı reformu"

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümeti, yargının yetkilerini kısıtlayan ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olmasını öngören bir yargı reformu planlamıştı. Ancak bu plan, ülkedeki en yüksek yargı makamı olan İsrail Yüksek Mahkemesi'nin çıkardığı kanunları bozma yetkisini elinden alacağı için hükümet ile yargı arasında büyük bir gerilime sebep olmuştu.

Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un sunduğu alternatif tasarı da iktidar tarafından reddedildi ve yargı düzenlemesi hem İsrail içinde hem de uluslararası alanda eleştirilerle karşılaştı. Adalet Bakanı Yariv Levin, bu reformun yargının, hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltacağını açıklamıştı. Ancak yargı camiası ve muhalefet partileri, bu planın demokratik ilkeleri ihlal edeceğini ve İsrail'in yargı bağımsızlığını tehlikeye atacağını savunuyorlar.

Yorumlar (0)