Beyaz Saray'dan tedirgin eden açıklama

Beyaz Saray, Rusya'nın halihazırda Ukrayna'yı uydurma bahaneler ve yanıltma operasyonlar üzerinden işgal etme olasılığı bulunduğunu açıkladı.

DÜNYA 16.02.2022, 23:39
Beyaz Saray'dan tedirgin eden açıklama

Sözcü Jen Psaki, gerçekleştirdiği günlük basın toplantısında, Ukrayna-Rusya gerilimine dair önemli açıklamalar yaptı.

Psaki, Moskova yönetiminin daha evvel de uydurma bahaneler ürettiğine ve yanıltma operasyonlar yaptığına şahit olduklarını kaydederek, "Ukrayna işgaline sebep olabilecek uydurma bahaneler veyahut yanıltma operasyonlar olabilir. Rusya'nın bir saniye sonra bile Ukrayna'yı işgal edebileceği bir dönemdeyiz." şeklinde konuştu.

Rusya'nın Ukrayna'nın doğu bölgesinde toplu mezarlara rastladıklarını öne sürdüğünü hatırlatan Psaki, bu örneğin de işgal yapmak için kullanılacak bir uydurma bahane olabileceğini iddia etti.

ABD'nin halihazırda Ukrayna hususunda diplomasi kapılarını açık konumda bıraktığına işaret eden Psaki, bu hususta pek çok kanaldan diplomatik temaslara devam ettiklerini kaydetti.

Psaki, Moskova yönetiminin Luhansk'ı 'bağımsız bir cumhuriyet' olarak resmen tanıyacağı iddialarına dair ise bu gerçek olursa bütün seçeneklerin masada olacağını vurguladı.

Blinken: Kritik birlikler Ukrayna'ya doğru ilerliyor

Bir televizyon programına iştirak eden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya’nın, Ukrayna hudutlarına konuşlandırılan bazı kuvvetlerini çektiğine yönelik açıklamasını yorumladı.

Blinken, “Rusya'nın dediği bazı şeyler var. Bir de Rusya'nın gerçekleştirdiği şeyler var. Rus ordusunda herhangi bir geri çekilme gözlemlemedik. Ukrayna hudutları boyunca çok tehditkarca bekliyorlar. Dile getirdikleri şeyleri uygularlarsa çok iyi olur. Fakat şu ana dek görmedik.” dedi.

Rusya’nın geri çektiği küçük unsurları da gerçek anlamlı bir çekilme olarak tanımlamadıklarını söyleyen Blinken, “Burada yalnızca bu askerlerin hududa yakın bölgelerde kaldıklarını görmüyoruz. Kritik birlikler şu anda huduttan uzakta değil, hududa doğru hareket ettiklerini görüyoruz." şeklinde konuştu. 

Rusya’nın askerlerini geri çekmesini büyük bir memnuniyetle karşılayacaklarını söyleyen Blinken, Moskova yönetimi ile diplomasiye hazır olduklarını fakat muhtemel bir saldırıda Rusya'ya karşı sert adımlar atacaklarını yineledi.

Yorumlar (0)