Batı medyası Netanyahu’ya sırtını döndü: 'Netanyahu sinir krizleri geçiriyor'

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Pazartesi günü Gazze'ye yönelik yaptığı açıklamada verdiği 'süresiz işgal' mesajı ortalığı birbirine kattı. Batı medyası Netanyahu’ya sert eleştiriler yönelterek; işgal planının arkasında kişisel neden olduğu öne sürerken eski İsrail Başbakanı Ehud Olmert da Netanyahu'nun 'liderlik fiyaskosu' nedeni ile sinir krizleri geçirdiğini ve Gazze konusunda yanlış hesap yaptığını söyledi.

DÜNYA 08.11.2023, 14:25 08.11.2023, 17:55 Hanife
Batı medyası Netanyahu’ya sırtını döndü: 'Netanyahu sinir krizleri geçiriyor'

İsrail-Hamas çatışmlarında bir ay geride kalırken, İsrail şiddetini artırarak işlediği insanlık suçlarıyla yalnızlaşmaya başladı.

Pazartesi günü Gazze’ye yönelik bir açıklama yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 2.3 milyon nüfusa sahip Gazze yönetiminin İsrail'e geri verilmesi önerisi ile bölgede giderek büyüyen ateşe benzin döktü.

İşgali Önce Reddetti Sonra Kabul Etti!

Tel Aviv yönetimi Gazze'ye saldırı başlattıkları ilk günlerde 'işgal' niyetinde olmadıklarını öne sürse de Başbakan Netanyahu dilinin altındaki baklayı çıkardı ve ABC News'e verdiği demeçte "İsrail Gazze’nin güvenlik sorumluluğunu ‘süresiz’ olarak üstlenecek, çünkü bu olmadığında neler olduğunu gördük." İfadelerine yer verdi.

Tepkiler Çığ Gibi Büyüdü ABD Bile Rahatsız

Bu önerisiyle bölgedeki ateşi daha da alevlendirmekle kalmadı batının da sabrını taşırdı. Öyleki çatışmaların ilk günlerinde İsrail’i destekleyen batı medyası analizlerinde sert eleştiriler getirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken geçen hafta yaptığı açıklamada, "İsrail, Gazze'nin kontrolünü ve sorumluluğunu yeniden üstlenemez" derken, Beyaz Saray'dan da İsrail'in Gazze'yi işgal planına ilişkin açıklama geldi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby "İsrail güçlerinin Gazze'yi yeniden işgal etmesi doğru bir şey değil" dedi.

Savaş Kabinesinde Fikir Ayrılıkları

İsrail basınında yer alan bilgilere göre, Netanyahu'nun 'süresiz işgali' İsrail kendini güvende olduğu nu hissedene kadar devam edecek. Ancak 7 Ekim sonrası kurulan savaş kabinesinde herkes Netanyahu ile aynı fikirde değil.

Örneğin, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Netanyahu'nun teklifinin tam tersini öneriyor ve Gazze'deki çatışmalar tamamlandıktan sonra İsrail'in bölgedeki varlığına son vermesi gerektiğini söylüyor.

Netanyahu 'Liderlik Fiyaskosu' Nedeni İle Sinir Krizleri Geçiriyor

ABD'li yayın organı Politica'ya röportaj veren eski İsrail Başbakanı Ehud Olmert ise Netanyahu'nun ulusal güvenlik konusundaki büyük başarısızlığı nedeniyle 'büyük bir liderlik fiyaskosu' yaşadığını ve 'sinir krizleri' geçirdiğini iddia etti.

Olmert, Netanyahu'nun yanlış hesap yaptığını, bunun da İsrail'i stratejik rotasından çıkaracağını söyledi ve Filistin Devleti ile müzakerelerin yeniden başlatılması gerektiğini savundu.

İşgal İsrail'e Daha Geniş Yasal Sorumluluklar Getirir

Batı medyasında yer alan analizlerde ise Netanyahu'nun işgal planının İsrail'e daha geniş yasal yükümlülükler getireceği vurgulanıyor.

Uluslararası hukuka göre, İsrail birliklerinin Gazze'de uzun süre kalması, İsrail'e 'işgalci bir güç' olarak açık ve geniş sorumluluklar yükleyecektir. Cenevre Sözleşmesi'ne göre, 'işgalci güç' işgal ettiği topraklardaki sivil halkın hayatta kalması için gerekli olan giyecek, yatak, barınma araçları ve diğer malzemelerin yanı sıra yeterli gıda ve tıbbi malzeme sağlanmasını temin etmekle yükümlüdür.

"Şiddette Yeni Bir Sayfa Açabilir"

İngiliz Guardian gazetesi İsrail birliklerinin Gazze'de kalıcı bir güvenlik rolü üstlendiği son dönemde İsrail'in başbakanının Ariel Şaron olduğunu vurgulayıp, karanlık dönemin bir şiddet sarmalına neden olduğunu hatırlattı.

Analizin yazarı Peter Beaumont, Şaron'un 2005 yılında Gazze'den tek taraflı olarak çekilmesinin hikayesinin günümüz İsrail liderleri için öğretici nitelikte olduğunu belirtti ve "Netanyahu'nun Gazze'ye yönelik belirsiz vizyonu şiddette yeni bir sayfa açabilir" uyarısında bulundu.

İşgal Planının Ardında Kişisel Nedenler Mi Var?

ABD'li Washington Post gazetesi ise Netanyahu'nun işgal planını 'maliyetli' ve İsrail ordusunu zayıflayacak bir hamle olarak değerlendirdi.

Netanyahu'nun Hamas saldırısı sonrası eleştiri oklarının hedefinde olduğunu belirten gazete "Anketler, her 10 İsrailliden 8'inin Netanyahu'nun istifa etmesi gerektiğini düşündüğünü ortaya koyuyor." ifadelerini kullandı ve Netanyahu'nun biyografisini yazan Anshel Pfeffer'in sözlerine atıfta bulundu:

"İsrail başbakanı 'kişisel' bir hayatta kalma savaşı veriyor ve bu İsrail'in Hamas'a karşı savaşından çok daha öncelikli."

Yorumlar (0)