Ayrıntılı Brexit plânı geliyor!

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın Perşembe gününden önce detaylı Brexit planlarının kamuoyuna sunması öngörülüyor.

DÜNYA 01.10.2019, 11:48
Ayrıntılı Brexit plânı geliyor!

Başbakan Boris Johnson'ın bu hafta Perşembe'den önce Brexit planlarını açıklaması bekleniyor. Planların arasında İrlanda ile "katı sınır" probleminin nasıl giderileceğinin de yer alması beklentiler arasında.

İngiltere'nin Kuzey İrlanda ile İrlanda Cumhuriyeti arasındaki sınırın her iki tarafında sınırın kendisinden uzakta bir dizi gümrük merkezi önerdiği bildiriliyor. Bazı raporlar, İngiliz hükümetinin Brexit anlaşmasını güvence altına almaya çalışmak için yeni bir hamle yapmak üzere olduğunu öne sürüyor. Hem Avrupa Birliği (AB) hem de İngiliz vatandaşları uzun süredir İngiltere'den gelen tasarıların ayrıntılı olmamasından şikayetçiydi.

Daha önce, hem İrlanda hükümeti hem de muhalefetteki İşçi Partisi teklif edilen ayrıntıları reddetmişti. Öte yandan Boris Johnson, İngiltere’nin AB’yi 31 Ekim’de terk edeceğini açıklamış, meclis anlaşmasız bir Brexit’i engellemeye çalışmakla ilgili bir yasa koymuştu.

Dün ise İngiltere İçişleri Bakanı Sacid Cavid, İngiltere’nin AB’yi bir anlaşma yapmadan bırakması gerektiğinde “ekonomik politikanın tüm zırhını kullanmaya” hazır olduğunu söyledi.

İngiltere’nin AB’den ayrılmasından bir ay önce Manchester’daki Muhafazakar Parti konferansında konuşan Cavid, İngiltere Merkez Bankası ile birlikte çalışarak bakanlığın kapsamlı bir Brexit sonrası ekonomik plan hazırlayacağını söyledi. Cavid, “Hazineye, ekonomiyi desteklemek için İngiltere Merkez Bankası ile yakın çalışarak kapsamlı bir ekonomik yanıt hazırlama görevini verdim” ifadelerini kullanarak “anlaşmalı ya da anlaşmasız, hazır olacağız.” diye belirtti.

Johnson, 31 Ekim'de Brexit'in gerçekleşeceğini söyleyerek 3 aylık geçiş anlaşması olsun veya olmasın yiyecek, ilaç ve yakıt sıkıntısı tetikleme riskiyle hem parlamentoda hem partisinde hem de seçmenler arasında ayrılıklara sebep olmuştu.

Hazine yetkilileri ise müdahalenin bir bütçeyle yapılması gerektiğini, ancak bütçenin ne zaman oluşturulacağını veya ne içerebileceğini söylemeyi reddetti.

Johnson ve kabinesinin üyeleri, Ekim ayı sonundan önce AB liderleriyle bir anlaşmaya varmak istediklerini defalarca söylediler, ancak İrlanda sınırında ne olacağı büyük soru işaretlerine yol açıyor.

Pazartesi gecesi İrlandalı yayıncı RTE, hükümetin sınırın her iki tarafına da "gümrükleme merkezleri" kurarak "İrlanda geri döndürme noktası" için bir çözüm bulduğunu bildirmişti.

Yorumlar (0)