'Anlaşmasız Brexit' senaryosu sızdı

Sunday Times gazetesi, İngiliz hükümetinin son bir ay içinde hazırladığı anlaşmasız Brexit senaryosunu yayımladı. Senaryoda İngiltere'nin petrol, gıda ve ilaç krizi yaşayacağı belirtiliyor.

DÜNYA 18.08.2019, 16:21 18.08.2019, 17:26
'Anlaşmasız Brexit' senaryosu sızdı

Sunday Times gazetesi, İngiliz hükümetinin son bir ay içinde hazırladığı anlaşmasız Brexit senaryosunu yayımladı. Gazeteye sızdırılan 'Sarı Çekiç Operasyonu' başlıklı dosyada, anlaşmasız Brexit’in ardından ülkenin karşılaşacağı krizler aktarılıyor. 

Dosyaya göre anlaşmasız Brexit’in ardından İngiltere’yi bekleyen 'kaos senaryosu'nda şunlar bulunuyor:

İngiltere’nin parçası Kuzey İrlanda ile Avrupa Birliği (AB) üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasında fiziki sınır oluşturulacak. Bu durum, bölgede protesto eylemlerini tetikleyecek. İngiltere, özerk yönetimi olan bölgeye 'doğrudan müdahale' etmek zorunda kalacak. 

Petrol girişinde sıkıntı yaşanacak

AB sınırlarında meydana gelecek gümrük gecikmeleri, ülkeye petrol girişinde sıkıntı yaşanmasına neden olacak. Başta Londra olmak üzere ülkenin güneydoğusu bundan olumsuz etkilenecek. Fransa üzerinden İngiltere’ye gelen kamyonların yüzde 85’i gümrüğe takılacak ve 2 günü aşan gümrük gecikmeleri yaşanacak. Limanlarda gümrük işlemlerinde önemli gecikmeler meydana gelecek.

Ulaşımda rötarlar meydana gelecek

AB havalimanlarında, İngiltere ile AB arasında düzenlenen tren seferlerinde, kara yolu geçişinde ve taraflar arasındaki feribot seferlerinde rötarlar yaşanacak.

İlaç tedarikinde gecikmeler olacak

İngiltere’ye giren ilaçların 4’te 3’nün AB üzerinden gelmesi nedeniyle ilaç tedarikinde gecikmeler olacak. Bazı ilaçlar için stoklama yoluna gidilebilse de kısa ömürlü ilaçlarda sıkıntı yaşanması engellenemeyecek. İlaç tedarikinde görülen aksaklıklar ülkedeki hayvancılığı da etkileyecek. Anlaşmasız Brexit, ortaya çıkabilecek salgın hastalıklarla mücadeleyi de güçleştirecek.

Fiyat artışları görülecek

Taze gıda tedarikinde yaşanacak sıkıntılar fiyat artışlarına neden olacak, bu da toplumun yoksul kesimini olumsuz etkileyecek. Brexit tarihinin sonbahara gelmesi denk gelmesi sebebiyle, ülkenin kendi üretim sezonu sona ermiş olacak ve bu durum taze gıda tedarikini olumsuz etkileyecek.

İşletmeler olumsuz etkilenecek

Büyük şirketler anlaşmasız Brexit planlamasını yapmış olsa da küçük ve orta boy işletmelerin hazırlık düzeyi oldukça düşük. Bu işletmeler anlaşmasız Brexit'ten olumsuz etkilenecek.

İngiltere çapında düzenlenebilecek protesto gösterileri, ülkenin polis gücünün önemli bir kısmının bu olaylara sevk edilmesine neden olacak.

Brexit'i erteleme ve erken seçime gitme planları 

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, anlaşma olsun veya olmasın 31 Ekim'de ülkeyi Avrupa Birliği'nden (AB) ayırmaktaki kararlılığını sık sık dile getiriyor.

Diğer bir yandan, Johnson'ın liderliğindeki Muhafazakar Parti içindeki muhalif milletvekilleri ile muhalefet partileri anlaşmasız Brexit'i önlemek amacıyla çeşitli senaryolar üzerinde çalışıyor.

İngiliz basınında bulunan en güçlü senaryoya göre, muhalif blok bir güvensizlik oylamasıyla Boris Johnson hükümetini devirecek. Üzerinde anlaşılacak bir isim, geçici bir hükümet kuracak. Önce Brexit tarihi ertelenecek, ardından da ülke erken seçime götürülecek.

Fakat Boris Johnson'ın güvensizlik oylamasını kaybetmesi halinde istifa etmeyi reddedebileceği değerlendiriliyor. Johnson'ın istifa etmek yerine Brexit tarihinden sonraki tarih için erken seçim kararı alabileceği ve ülkeyi AB'den fiili durum oluşturarak ayırmayı planladığı da iddia ediliyor.

Ne olmuştu?

Milletvekilleri, 29 Mart günü gerçekleşmesi gereken anlaşmasız Brexit'i yasa çıkararak engellemiş, hükümet AB'nin de onayıyla Brexit'i 31 Ekim gününe ertelemişti.

İngiltere, 2016 yılında yapılan referandumda yüzde 48'e karşı yüzde 52 oyla AB'den ayrılma kararı almıştı.

Yorumlar (0)