AB: Anlaşmasız Brexit zarar verecek!

AB Komisyonu Sözcüsü Natasha Bertaud, anlaşmasız Brexit'in İngiltere'de gerek vatandaşlar gerek iş insanları için önemli sorunlara yol açacağı ve ekonomiyi olumsuz etkileyeceği konusunda uyardı.

DÜNYA 20.08.2019, 08:53 20.08.2019, 08:58
AB: Anlaşmasız Brexit zarar verecek!

Avrupa Birliği (AB), anlaşmasız Brexit durumunda bu tablodan en çok İngiltere'nin zarar göreceğini kaydetti. 

Avrupa Birliği Komisyonu Sözcüsü Natasha Bertaud, anlaşmasız Brexit'in hiçbir zaman AB'nin tercih ettiği bir sonuç olmadığını vurgulayarak, "Anlaşmasız ayrılık, gerek vatandaşlar gerek iş insanları için önemli sorun doğururken, ekonomiyi de olumsuz etkileyecek." dedi.

Bertaud, söz konusu olumsuz sonuçlardan İngiltere'nin AB'den daha fazla etkileneceğini ifade etti. 

Brexit süreci

İngiltere, 23 Haziran 2016 tarihinde gerçekleştirilen Avrupa Birliği (AB) referandumunda yüzde 48'e karşı 52 ile Brexit (İngiltere'nin AB'den ayrılması) kararı almıştı.

Eski İngiltere Başbakanı Theresa May'in, AB ile vardığı Brexit anlaşması Avam Kamarası'nda 3 kez reddedilmişti. Bu nedenle 29 Mart'ta gerçekleşmesi gereken Brexit, 31 Ekim'e ertelenmişti.

Anlaşmanın kabul edilmemesinde en önemli faktörü oluşturan tedbir maddesi, Brexit'in ardından AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti ile İngiltere'ye bağlı Kuzey İrlanda arasına fiziki sınır girmesini engellemeyi hedefliyordu. 

Maddeye göre, İngiltere ile AB arasında kapsamlı ticaret anlaşması imzalanana kadar ülkenin bütünü Gümrük Birliği'nde kalacak ancak Kuzey İrlanda ilave AB kurallarına bağlı kalacaktı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 2016 yılındaki referandum sürecinden beri Brexit'in en büyük destekçisi olarak biliniyor. İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması için her şeyi yapmaya hazır olduğunu bildiren Johnson, "Size ne yapacağımızı söyleyeyim. Çok şey yapacağız. İlki ve en önemlisi ise 31 Ekim'de Brexit'i halletmemiz gerekiyor." demişti. 

Boris Johnson, 25 Temmuz günü Avam Kamarası'nda hükümetin Brexit konusunda izleyeceği yol haritasına ilişkin açıklamalarda bulunmuştu. Eski Başbakan Theresa May'in, AB ile vardığı Brexit anlaşmasındaki Kuzey İrlanda sınırına ilişkin tedbir maddesinin kaldırılması gerektiğini söyleyen Johnson, Kuzey İrlanda sınırıyla ilgili alternatif çözümler üzerinde anlaşılması gerektiğine dikkat çekmişti.
 

Yorumlar (0)