Afganistan Milli Uzlaşı Konseyi: “Barış süreci mümkün değil” 

Milli Uzlaşı Konsey Başkanı, yabancı ülkelerin temsilcileriyle yaptığı görüşmede ülkedeki durumların kritik olduğunu ve barış sürecinin mümkün olmadığını belirtti. 

DÜNYA 12.08.2021, 09:33 13.08.2021, 09:24
Afganistan Milli Uzlaşı Konseyi: “Barış süreci mümkün değil” 

Afganistan Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah,  Katar’ın başkenti Doha’da yabancı ülke temsilcileriyle bir araya geldi. Afganistan’daki ekonomik, siyasi ve askeri durumların konuşulduğu görüşmede Abdullah, ülkesindeki durumu “kritik ve ciddi” olarak betimledi. 

“Afganistan’a yönelik tehditler var” 

Abdullah: “Afganistan’a yönelik potansiyel tehditler var. Mevcut durumu çözüme kavuşturmak için her iki tarafın da çatışmayı bırakması ve masaya oturması gerek. Fakat Taliban’ın ciddiyetsizliği, barış sürecinde ilerlemeyi güçleştiriyor. Taliban’ın siyasi bir uzlaşı iradesi bulunmuyor ve barış konusunda da ciddi değiller.” 



“Taliban, saldırılarını durdurmalı” 

Abdullah: “Taliban, Afgan hükümetinin ve halkının güvenini kazanmak istiyorsa büyük kentlere saldırılarını durdurmalı.” 

Afganistan Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah, ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad başta olmak üzere yabancı ülkelerin temsilcileriyle Afgan barış sürecini de görüştü. 

Taliban’ın kuzeye ilerlemesi 

ABD’nin Afganistan’daki askeri gücünü çekme kararının ardından Taliban’In saldırıları zirve noktaya ulaştı. Örgüt, ülkenin Orta Asya ile bağlantısı olan kuzey vilayetlerinin merkezlerini de peşi sıra ele geçirdi ve geçirmeye devam ediyor.  

Taliban ve ABD arasında imzalanan Doha Anlaşması’na göre NATO güçleri 11 Eylül 2021 tarihine kadar ülkeden çekilecek ve Taliban da bu tarihe kadar vilayetlere saldırmayacaktı. Fakat örgüt, ABD’nin hava saldırısı gerçekleştirdiğini iddia ederek vilayet merkezlerine çoktan yöneldi. 

Taliban son 7 günde 9 merkezi ele geçirirken 25 merkezin kontrolü hala Afgan güçlerinde bulunuyor.  

Yorumlar (0)