Erdoğan: Taliban liderini kabul etme durumum olabilir

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Taliban ile bazı görüşmelere varıncaya dek şu anda ilgili kurumlarımız çalışıyor. Hatta belki ben dahi onların lideri durumunda olacak olanı kabul etme durumum olabilir." dedi.

GÜNDEM 11.08.2021, 22:04 12.08.2021, 17:46
Erdoğan: Taliban liderini kabul etme durumum olabilir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ortak televizyon yayınına katıldı.



"Kara yollarını tercih etmeyin"

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar ise şu şekilde:

"Karadeniz'deki vatandaşlarıma bir şeyi anımsatmak istiyorum, zorda kalmadıkça kara yollarını tercih etmeyin, her an heyelan meydana gelebilir.

Coğrafyamızda yangın söndürmede en önemli hava araçlarından biri olan helikopterler 2002 yılında 18 adetken 2021 yılında 39'a çıkardık fakat bu süreçte bu rakam 60'a yaklaştı. Önümüzdeki sene belki kendimize ait uçağımızı satın alacağız. İtfaiye noktasındaki personelimizi, filomuzu çok daha güçlü hale getirmiş olacağız. Yanan ormanlarımız tekrar küllerinden doğacak. Bu alanlar en verimli biçimde ağaçlandırılacak, tekrar orman olacak. Türkiye 2015 senesinde orman varlığını artıran ülkeler sıralamasında dünyada 46. sıradayken 2020 senesinde 27. sıraya yükseldi.

TOKİ 1 ay içerisinde inşaatlara başlamış olacak. Hedef, 1 yıl içerisinde bu inşaatları sona erdirmek.

"Türk Hava Kurumu'nu bu hale getiren de CHP"

Türk Hava Kurumu, bir devlet kurumu değildir. Nasıl çeşitli dernekler, vakıflar varsa Türk Hava Kurumu da bunlardan bir tanesi. Türk Hava Kurumu yetkilileri gerekli olan adımları atmadığı gibi çalışır haldeki uçakların da bakımını yaptırmayarak hepsini adeta çürümeye bırakmıştır. Türk Hava Kurumu'nu bu hale getiren de CHP'dir. Uçakların bakımını yaptırmayan, kurumun eski yöneticilerinin ta kendisidir. 

"Meclis açılır açılmaz sosyal medyaya yönelik çalışma yapılmalı"

TBMM'nin açılması ile birlikte sosyal medyaya yönelik bir çalışmanın yapılması gereğine inanıyorum. Görevlilerimizin ve kurumlarımızın fedakarlıkla yürüttüğü yangınla mücadelemize gerçek dışı haber ve bilgilerle leke sürmeye çalışıyorlar. Manipülasyonun bini bir para. Hiçbir dijital platform hukuktan bağımsız değildir. Takma adların arkasına saklanarak kişilere hakaret, iftira edilmesine, milli-manevi değerlere küfredilmesine, ayaklanma çağrılarında bulunulmasına izin vermeyiz.

"Düzensiz göçü engellemek için çalışıyoruz"

Gerek İran kapısından gerek Irak'tan duvarlarımızı ciddi oranda inşa ediyoruz. Buralarda yükselen duvarlar bu düzensiz göçün Türkiye'ye girmesini engellemek için. Yakalanan Afgan düzensiz göçmenlerin önemli kısmı yetkili kurumlarımız tarafından yeniden Afganistan'a sınır dışı ediliyor. Sosyal medyada birilerinin abarttığı biçimde, hudutlarımızdan düzensiz göç akını söz konusu değil.



"Taliban liderini kabul etme durumum olabilir"

Taliban ile bazı görüşmelere varıncaya dek şu anda ilgili kurumlarımız çalışıyor. Hatta belki ben dahi onların lideri durumunda olacak olanı kabul etme durumum olabilir. Çünkü eğer üst seviyede bunları kontrol altına alamazsak, Afganistan'daki barışı tesis etmemiz de mümkün olmaz. Katar ile bu akşam görüşme yaptım, Taliban'ın attığı adımları nerede durdurabiliriz, nerede barışa yönelik bir adım atarız.



Aşılama gündemi

Toplumumuzun tümünün aşılanmasını istiyoruz. Buna göre de imkanlarımızı seferber ettik. TURKOVAC'ın sonuçları şu ana dek gayet güzel. Herhalde müjdeyi sene dolmadan alacağız.

Eğitim gündemi

Yüz yüze eğitime geçiş hususunu 16 Ağustos Pazartesi günü gerçekleştirilecek olan kabine toplantısında değerlendireceğiz. YKS baraj puanının düşürülmesi adımının gençlerimizin geleceği için önemli bir fırsat sunacağı kanaatindeyim.

Yeni anayasa çalışmaları

Yeni anayasa çalışmamızı Devlet Bey'e takdim edip, bu çalışmamızı istiyorum ki çok daha güzel bir noktaya taşıyalım. Muhalefet partilerinden, somut anayasa metinlerini bir an evvel milletimizin önüne koymalarını bekliyoruz.



Ekonomideki gelişmeler

Bu sene ilk çeyrekte yakaladığımız yüzde 7'lik büyüme, yılı çok iyi bir seviyede kapatacağımızın göstergesidir. İşsizlik rakamları yaklaşık 2-2,5 puan daha geriledi. Bu da neyi gösteriyor? İşsizlikte de ülkemiz şu anda olumlu istikamette ilerlemekte.

Fındık alım ücretlerimiz yüzde 50 sağlam iç esasına göre, Giresun kalite fındık için kilogram başına 27 TL, Levant kalite fındık için ise kilogram başına 26,5 TL'dir. Yüksek randımanlı fındığa en az 1 TL fazla ödeme yapılacaktır. Çiftçilerimize alan bazlı gübre ve mazot desteğini de kilogramda 2 TL olarak veriyoruz. TMO'nun nihai olarak fındık alım fiyatları kilogramda 29,5-30 TL arasında gerçekleşiyor.

Yeni sözleşmenin kamu işçilerimize hayırlı olmasını diliyorum. En düşük ücret 4.100 TL'ye yükseltildi. En düşük ücret alan işçilere 1.217 TL'lik artış yapıldı."

Yorumlar (0)