Afgan hükümeti Taliban’a karşı 8 günde 15 vilayetin kontrolünü kaybetti 

Afganistan’ın güneyindeki Leşkergah ile batısındaki Firuz Koh ve Kale-i Nev'in de Taliban'a geçmesiyle birlikte Afgan hükümet güçlerinin Taliban karşısında kaybettiği vilayetlerin sayısı 15'e yükseldi. 

DÜNYA 11.08.2021, 12:26 13.08.2021, 12:02
Afgan hükümeti Taliban’a karşı 8 günde 15 vilayetin kontrolünü kaybetti 

Badahşan İl Şura Vekili Hüccetullah Hıradmand, henüz birkaç saat öncesinde basın açıklaması yapmış ve Taliban militanlarının 2 hafta kadar önce şehir merkezi Feyzabad’a saldırı başlattığını belirtmişti. Saldırının 3 kez geri püskürtüldüğünü fakat hükümet güçlerinin dün gece saatlerinde Taliban karşısından çekildiğini aktarmıştı. 

Üç kent merkezi birden ele geçirildi 

Afganistan’ın güneyindeki Leşkergah ile batısındaki Firuz Koh ve Kale-i Nev'in de Taliban'a geçmesiyle birlikte Afgan hükümet güçlerinin Taliban karşısında kaybettiği vilayetlerin sayısı 15'e yükseldi.

Cumhurbaşkanı Gani, siyasi liderlerle kuzeyde 

Afganistan’ın kuzeyindeki şehir merkezlerinin art arda Taliban kontrolüne geçmesinin ardından Cumhurbaşkanı Eşref Gani de siyasi liderlerle birlikte kuzeydeki Belh vilayetinin merkezine gitti. Belh Valiliği tarafından yapılan açıklamaya göre Gani ve siyasi liderler, Belh yetkilileri ile güvenlik toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda, kuzeydeki sorunlar ele alınırken Taliban’ın kontrolüne giren kuzey ve kuzeydoğu vilayetlerinde de kapsamlı operasyonların yapılmasının planlandığı aktarıldı. 



Taliban, kuzey vilayetlere yöneldi 

ABD’nin ve NATO’nun Afganistan’daki askeri güçlerini geri çekme kararı almasının ardından saldırılarını zirve noktasına çeken Taliban, ülkenin Orta Asya ile bağlantısını sağlayan kuzey vilayetleri art arda ele geçiriyor. 

ABD ile Taliban arasında imzalanan Doha Anlaşması’na göre NATO güçlerinin 11 Eylül 2021 tarihine kadar bölgeden çekilmesi kararlaştırılmış ve Taliban’ın da o zamana kadar hiçbir vilayete saldırmayacağı aktarılmıştı. Fakat ABD ordusunun vilayetlere hava saldırısı gerçekleştirdiğini belirten örgüt, şehirlere yayılmaya başladı. 

8 günde 15 vilayet ele geçirildi 

Taliban, son 8 günde güney, güneybatı, batı, kuzey ve kuzeydoğu bölgelerinde toplamda 15 vilayeti ele geçirdi. Afgan hükümeti ise 34 vilayetten 19 tanesinin kontrolünü hala elinde tutuyor. Taliban’ın kontrolü eline aldığı bölgelerdeki ilk icraatı, cezaevlerinde tutulan mahkumları serbest bırakmak oldu. 

Rusya Savunma Bakanı: “Afganistan sınırları Taliban’ın elinde” 

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Moskova Solneçnogorsk’ta gerçekleştirilen “Anlamlar Bölgesi” forumuna katıldı. Forumda Afganistan’ın son durumuna da değinen Şoygu, Afganistan’ın Tacikistan ve Özbekistan sınırlarının kontrolünün Taliban’ın eline geçtiğini açıkladı. Taliban’ın Kunduz vilayetini ele geçirdiğini belirten Şoygu, Kunduz’un oldukça büyük bir merkez olduğunu da belirtti. 



Rusya’ya sızma tehditleri bulunuyor 

Şoygu, Afganistan’daki uyuşturucu kaçakçıları ve teröristlerin Kırgızistan, Özbekistan ve Tacikistan üzerinden Rusya’ya sızması tehditlerinin bulunduğunu belirterek Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nün bu duruma karşı hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı. 

Şoygu: “Taliban liderleri sınırı geçerek bölgelere saldırma yönünde herhangi bir yıkıcı girişimde bulunmayacaklarını söyleseler de Özbekistan ve Tacikistan askeri güçlerinin olası provokasyonlara hazırlıklı olması bizim için aşırı derecede önemli. Elbette bunun için de elimizden geleni yapıyoruz.”  

Rus üslerini Kırgızistan ve Tacikistan’da bulunuyor 

Şoygu: “Rus üstleri Kırgızistan ve Tacikistan’da bulunuyor. Askerlerimiz, Afganistan sınırının yakınlarında ortak tatbikatlar yapıyor.” 

Yorumlar (0)