Biden: “Afganlar, kendi toprakları için savaşmalı” 

ABD Başkanı Biden, Taliban’ın ilerleme kaydetmeye devam ederken askerlerini ülkede çekme kararından pişmanlık duymadığını belirtti ve Afgan liderleri birleşmeye, kendi toprakları için savaşmaya davet etti. 

DÜNYA 11.08.2021, 15:28 12.08.2021, 10:26
Biden: “Afganlar, kendi toprakları için savaşmalı” 

Beyaz Saray’da basın toplantısı düzenleyen ABD Başkanı Joe Biden, ABD-Afganistan ilişkileri hakkında konuştu. ABD’nin Afganistan’a yakın hava desteği sağlama, askeri maaşları ödeme ve Afgan kuvvetlerinin ihtiyaçlarını tedarik etme gibi taahhütlerini şimdiye kadar yerine getirdiğini belirten Biden, “Afganlar artık kendileri için savaşmak zorundalar. ABD askerini geri çekmekten pişman değilim.” ifadelerini kullandı. 



“Kabil, 3 ay içinde Taliban’ın eline geçebilir” 

Basın toplantısının ardından bir ABD gazetesine açıklamalarda bulunan yetkililer, ABD’nin askeri değerlendirmelerine dayanarak Taliban güçlerinin 3 ay içinde başkent Kabil’i ele geçirebileceğini belirtti. 

BM’ye göre geçen ay Taliban ile hükümet güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşandı ve bu çatışmalarda binden fazla sivil öldürüldü. UNICEF de son yaptığı açıklamalarda Afganistan’daki çocuklara karşı işlenen suçların hızla arttığına değindi. 



En önemli vilayet Taliban’ın elinde 

Taliban, ülkede büyük ilerlemeler kaydediyor. Örgüt militanları Pakistan, Çin ve Tacikistan sınırına dayanmış durumda. Örgütün bu hafta ele geçirdiği vilayetler arasında, en önemli şehir olarak görülen Kunduz da yer alıyor. Kunduz, eroin ve afyon kaçakçılığı için kullanılan ve Tacikistan sınırında bulunan bir şehir. 

Yorumlar (0)