Afgan ordusu neden dağıldı? Dikkat çeken raporda ABD detayı… 

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı’na (Pentagon) bağlı üst düzey yetkililer tarafından Afgan ordusunun dağılış sürecine ilişkin hazırlanan raporda, ABD güçlerinin ülkeyi terk etmesinin bu konuda önemli rol oynadığı ifade edildi. 

DÜNYA 18.05.2022, 12:28
Afgan ordusu neden dağıldı? Dikkat çeken raporda ABD detayı… 

Pentagon’a bağlı Afganistan’ın Yeniden İnşası Genel Müfettişliği (SIFAR) tarafından Afganistan ordusunun dağılış sürecine ilişkin dikkat çeken bir rapor hazırlanarak ABD Kongresi’ne sunuldu. Hazırlanan raporda Afgan ordusunun nasıl bu kadar çabuk bir şekilde savaşı kaybettiği ve dağıldığı üzerine değerlendirmeler yer aldı. 

ABD’nin ülkeyi terk etmesi, Afgan ordusunda moral bozukluğu yarattı

Raporda yer alan değerlendirmede, ABD’nin ülkeden çekilme kararı sonrası Afgan ordusunda büyük bir moral bozukluğu yaşandığı ve bu sebeple de çözülmenin başladığı vurgulandı. Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın 2 sene önce Taliban’la yaptığı geri çekilme anlaşmasına da ayrı bir parantez açılarak, “ABD ve uluslararası güçlerin ülkeyi terk edeceğine ilişkin imzalanan bu anlaşma, Afgan ordusu tarafından kötü niyetli bir hamle olarak değerlendirildi. Afgan askerleri arasında ABD’nin ülkeyi düşmana teslim ettiği yönündeki görüş hâkim oldu. Bu durum ordu içinde büyük bir moral bozukluğu yarattı ve ordunun çözülmesinde önemli faktörlerden biri oldu” ifadelerine yer verildi. 

“ABD istihbaratı, bu kadar hızlı bir yenilgi beklemiyordu”

Hazırlanan metinde, ABD’de söz sahibi pek çok savunma yetkilisinin Afganistan’da en az 2 bin 500 ABD askerinin kalması gerektiği yönünde görüş bildirdiği ancak bu önerinin kabul görmediği de hatırlatıldı. Rapor metninde, “ABD istihbaratı, Afgan hükümeti ve Afgan ordusunun bu kadar hızlı bir şekilde yenileceğini öngöremedi. Afgan ordusuna sağlanan her türlü askeri eğitim sonuçsuz kaldı. Afgan askerlerine yeteri kadar kaynak sağlanamadı” denildi. 

ABD, Afganistan’dan 9 ay önce çekilmişti

Senelerce Afganistan’da askeri faaliyet yürüten Amerika Birleşik Devletleri, 2021 yılının ağustos ayında askeri birimlerini ülkeden geri çekmişti. Taliban ile 2020 yılında barış anlaşmasına varan dönemin ABD hükümeti, bu kapsamda başkent Kabil de dâhil olmak üzere ülkedeki tüm askeri birimlerine ülkeden çekilme emri vermişti. ABD’nin geri çekilme kararı ile birlikte Cumhurbaşkanı Eşref Gani de ülkeyi terk etmiş, Taliban pek çok şehri savaşmadan ele geçirmişti. 

Yorumlar (0)